5p

Vasárnaponként továbbra is jól teljesít az RTL Sztárboxa, de még mindig többen nézik a Sztárban sztár leszek! című TV2-s tehetségkutatót. A hétköznapokon mért adatoknak ugyancsak a Róna utcában örülhetnek. A sportműsorokban szegény héten a Fradi EKL-meccse került a legnézettebbek közé.

A november 6-12-i héten ismét nagyot durrantott az RTL a két héttel ezelőtt indult Sztárbox vasárnap esti adásával: a teljes lakosságot tekintve 714 ezren, míg a kereskedelmi szempontból legfontosabb, 18-49 éves korosztályt tekintve 363 ezren nézték, ahogy a celebek püfölik egymást. Ez utóbbi szám különösen kedves lehet az RTL vezetőinek, ugyanis ez 28,9 százalékos közönségarányt jelent.

A TV2 vele párhuzamosan futó, vasárnap esti műsora, a Sztárban sztár leszek! már a 16. epizódjánál tart, és a teljes lakosság körében 876 ezer nézőjével, 24,7 százalékos közönségarányával a hét legnézettebb műsora lett. A zenés tehetségkutató a 18-49 éves korosztályban is jól teljesített, 247 ezer nézője 19,7 százalékos közönségarányt jelentett.

Ez azt jelenti, hogy

az RTL már sorozatban második vasárnap este felülmúlta a korábban kétségkívül egyeduralkodó TV2 párhuzamos műsorát,

tehát az agytrösztök stílszerűen egy gyomrost vittek be a konkurens csatornának.

Továbbra sem került padlóra az RTL új, vasárnap esti műsora. Fotó: RTL Sajtóklub
Továbbra sem került padlóra az RTL új, vasárnap esti műsora. Fotó: RTL Sajtóklub

A szombat este viszont most is meggyőző TV2-fölényt hozott. A Dancing with the Stars – Mindenki táncol ötödik adása 814 ezer főt ültetett a képernyők elé, miközben az RTL-es rivális műsor, a The Voice nem került be a hét ötven legnézettebb műsora közé sem. Utóbbi a 18-49 éves korosztályban is csak 153 ezer főt kötött le, ami 14,5 százalékos közönségarányt jelentett, eközben a TV2 táncos show-ja ebben a korosztályban megszerzett 191 ezer nézője 18,7 százalékot ért.

Az expressz elrobogott a vőlegények mellett

A munkanapok is a TV2 sikerét mutatták. A késő esti műsorsávban az Ázsia expressz a 18-49 évesek között hozta a körülbelül 200 ezer nézőt, sőt kedden a 218, pénteken pedig a 235 ezret. Ebbe csak egyszer, pénteken tudott bekavarni az RTL ezzel párhuzamosan futó Házasodna a gazdája. Sokatmondó, hogy utóbbinak legnézettebb, pénteki epizódja csupán ezer nézővel tudta felülmúlni az Ázsia expressz legrosszabbul teljesítő, ugyancsak pénteki epizódját. A hétközi átlag nézőszámok e két műsor esetében a 18-49 éves korcsoportban így alakultak:

  • Ázsia expressz (TV2): 213 461 néző,
  • Házasodna a gazda (RTL): 181 602 néző.

Még szembetűnőbb a TV2-s fölény a késő esti műsorsávban. A csatorna itt most indította Párharc című műsorának harmadik évadát, heti négy résszel. (Péntek este az Ázsia expressz kibeszélőt adják.) A Párharccal párhuzamosan az RTL-en továbbra is a Survivor hatodik évada fut Generációk harca néven, heti öt alkalommal. A 18-49 éves korosztályban e két műsor átlagnézettsége így alakult:

  • Párharc (TV2): 136 406 néző,
  • Survivor – Generációk harca (RTL): 113 902 néző.

Sporttémában mindent vitt a Fradi

A hét szegénynek bizonyult sporttémában. A múlt heti nagyüzem után nem nagyon volt nézhető esemény: a Forma-1 a most hétvégi, nem biztos, hogy izgalmasnak, de rendkívül látványosnak ígérkező Las Vegas-i futam előtt szünetet tartott, míg Szoboszlai Dominik csapatának, a Liverpoolnak a Brentford elleni összecsapását a Network4 portfoliójába tartozó Match4 adta. A népszerű magyar támadó középpályás a 3-0-ra megnyert meccsen most közepes teljesítményt nyújtott (a 93. percben le is cserélték), de

a csütörtökön mégis megrendezésre kerülő, bolgárok elleni válogatottbeli összecsapása minden bizonnyal ott lesz a mostani hét legnézettebb műsorai között.

Egy sportesemény mégis bekerült a top cikkek közé: a 18-49 éves korosztályban a Ferencváros Európa Konferencia Liga-meccse, melyen hazai pályán 1-1-es döntetlent értek el a Genk együttese ellen, 115 ezer főt vonzott a tévékészülékek elé, ez az összes, ebbe a korcsoportba tartozó tévénéző 11,5 százalékát jelentette. Ebben a korosztályban a múlt hét keddi Paris Saint-Germain–AC Milan Bajnokok Ligája-összecsapást 83 ezren, míg a Fehérvár vasárnapi NB I-es diadalát a Fradi otthonában 49 ezren nézték a képernyőn keresztül. Ezeket a meccseket mind a közszolgálati adó sportcsatornája, az M4 közvetítette.

Zárul az olló

Bár az RTL-en a The Voice nézettsége súlyosan visszaesett, a Sztárbox sikere három adás után stabilnak tűnik. A TV2 viszont tartja magát mind a két hétvégi műsorával. Sőt, utóbbi csatorna a hétköznapokon is stabil. A celebek bunyójának köszönhetően így árnyalatnyival, de csökkent a különbség a két nagy hazai kereskedelmi csatorna nézettsége között.

A TV2 közönségaránya a 18-49 évesek között a múlt hét óta gyakorlatilag nem változott (18-ról 17,9 százalékra csökkent), míg az RTL a múlt heti 16,3 százalékos közönségarányát 17,1 százalékra tudta növelni, így 1 százalékponton belülre csökkent a különbség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!