<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A szenátus republikánus vezetője, és egy fontos nemzetközi szövetséges is gratulált Joe Biden győzelméhez.

Az amerikai törvényhozás felsőházi republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden gratulált Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek, megtörve ezzel a november 3-i elnökválasztás kimenetelével kapcsolatos hosszú hallgatását.

Csaknem tízperces beszédében nagyrészt Donald Trump republikánus elnök érdemeit méltatta. A szenátusban tartott felszólalásában a politikus elismerte, hogy a Demokrata Párt nyerte el a Fehér Házat. Joe Bident megválasztott elnöknek nevezve és az Egyesült Államok elnökét hivatalosan megválasztó elektori testület hétfői szavazására utalva azt mondta, az elektorok meghozták döntésüket.

Fotó: EPA/Kevin DietschFotó: EPA/Kevin Dietsch

Ma gratulálni szeretnék Joe Biden megválasztott elnöknek, aki sok éven át a köz szolgálatának szentelte életét - mondta McConnell. Ugyanakkor kiemelte, hogy más eredményt remélt a november 3-i elnökválasztástól.

Minden amerikai büszke lehet arra, hogy országunknak első ízben van megválasztott női alelnöke

 - tette hozzá. McConnell arra hivatkozva, hogy Trumpnak joga van peres úton fellépni a választás eredményével szemben, eddig hallgatott a választás kimenetelét illetően.

Biden időközben közölte, hogy telefonon beszélt a szenátus republikánus többségének vezetőjével. Mint mondta, megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak.

Míg nagyon sok mindenben eltér a véleményünk, vannak kérdések, amelyekben együtt tudunk dolgozni. Megállapodtunk abban, hogy inkább előbb, mint utóbb találkozzunk - jelentette ki Biden újságíróknak nyilatkozva.

Újabb nemzetközi gratulációk

Jair Bolsonaro brazil elnök, Donald Trump amerikai elnök egyik legjelentősebb latin-amerikai szövetségese is gratulált a megválasztott elnöknek.

Üdvözletem és legjobb kívánságaimat küldöm Joe Biden elnöknek, abban a reményben, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban is a bátrak hazája és a szabadok földje marad - áll abban az üzenetben, amelyet a brazil külügyminisztérium honlapján tettek közzé.

Készen állok együtt dolgozni Önnel, hogy tovább építsük az Egyesült Államok és Brazília szövetségét, óvjuk a szuverenitást, a demokráciát és a szabadságot szerte a világban

- írta Bolsonaro Bidennek, akit formálisan hétfőn választott meg az Egyesült Államok 46. elnökévé az elektori kollégium.

Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő is gratulált, majd hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a két ország együttműködjön a bevándorlás kérdésében.

Hálámat fejezem ki önnek Mexikó és a világ bevándorlóival és menekültjeivel kapcsolatos álláspontjáért, amely segíteni fogja a délkelet-mexikói és közép-amerikai közösségek fejlődésének előmozdítását - mondta sajtótájékoztatóján az elnök.

A Donald Trump jelenlegi amerikai elnökkel szoros kapcsolatokat ápoló Obrador egyike volt a világ azon kevés vezetőjének, aki eddig még nem üdvözölte a novemberi elnökválasztáson megválasztott demokrata párti politikust.

Joe Bidennek írt, december 14-én keltezett és közétett levelében a mexikói elnök szoros kapcsolat fenntartását szorgalmazta Mexikó és az Egyesült Államok között. A két országnak 3200 kilométer hosszú közös határa van.

Nekünk, vezetőknek igyekeznünk kell jó kétoldalú kapcsolatokat fenntartanunk az együttműködés, a barátság és a szuverenitásunk tiszteletben tartása alapján

- írta Obrador, és reményét fejezte ki, hogy rövidesen tárgyalni fog Bidennel a bilaterális kérdésekről, elsősorban a bevándorlásról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.