<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az amerikai elnök teljesen megszakítaná a kapcsolatot Kínával a járvány kezelése miatt. Világszerte már több mint 300 ezren hunytak el a vírussal összefüggésben.

Eszkalálódni látszik a feszültség az Egyesült Államok és Kína között: tegnap az amerikai elnök a kapcsolatok teljes megszakítását is kilátásba helyezte - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Donald Trump (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)
Donald Trump (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)

Sok dolgot megtehetnénk. Megszakíthatnánk minden kapcsolatot

- nyilatkozta az amerikai elnök a Fox Business televíziós csatornának. 

Súlyos vádak

Hozzátette: nagyon csalódott Peking koronavírus-járvány során tanúsított magatartása miatt. Habár – mint mondta – nagyon jó a kapcsolata Hszi Csin-ping kínai elnökkel, jelenleg nem akar beszélni vele. Konkrét szankciókat azonban nem közölt.    

Trump azzal vádolja a távol-keleti országot, hogy a vírus kitörésekor eltitkolta annak valós mértékét (a betegség a kínai Vuhan városában jelent meg először), és így az megfertőzhette a világot.

A Die Welt szerint az amerikai kormány azzal is megvádolta Kínát, hogy hekkerek segítségével el akarja lopni a vírus elleni oltóanyag- és gyógyszerkutatások eredményeit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig korábban – konkrétumok említése nélkül – azt állította: bizonyítékaik vannak arra, hogy a vírus egy kínai laborból származik.

Kína visszautasította az amerikai vádakat. Hírszerzése jelentése szerint a Peking-ellenes amerikai kampány miatt akár a legrosszabb forgatókönyvre, a fegyveres konfrontációra is fel kell készülni.

A járvány globálisan az Egyesült Államokat sújtja leginkább:a halálos áldozatok száma csaknem 86 ezer, és 1,4 millió emberben mutatták ki a vírust.

Világszerte eddig 4,4 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A betegséggel összefüggésben életüket vesztett emberek száma átlépte a 300 ezret, csaknem 1,6 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Lassul a járvány

Ami Európát illeti, a legtöbb áldozatot, csaknem 34 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

A nyugati országokban általában lassul a járvány terjedése, ezért a kormányok sorra jelentik be a szigorítások lazítását.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 3500 áldozat van.

Bár Svédország nem vezetett be karantént, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Az idősotthonok lakóit ugyanakkor nem tudta megvédeni.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.