2019. május 6. 10:48
MTI

Nemrég még azt írta a kínai pártlap főszerkesztője, hogy az amerikai elnök vámemelő fenyegetése megakaszthatja a Kína-USA közeledést. A küldöttség készülődéséről viszont a pekingi külügyminisztérium beszélt.

A kínai külügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy Washingtonba készül a kínai kereskedelmi tárgyalóküldöttség, arra azonban nem tért ki, hogy ki vezeti a delegációt.

A bejelentés azután hangzott el, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy május 10-től 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját, mert hogy szerint lassan haladnak az egyeztetések. Trump ezen felül azt is kilátásba helyezte, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot.

Erre válaszul a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfőn ugyancsak a Twitteren osztotta meg azt a véleményét, hogy Trump "fenyegetését" követően igen valószínűtlen Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes erre a hétre tervezett washingtoni megbeszélése. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn a mellett, hogy bejelentette a kínai küldöttség készülődését Washingtonba, egy szót sem ejtett arról, hogy az egyezetésen részt vesz-e a delegáció vezetője, Liu Ho miniszterelnök-helyettes.