<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése az uniós összevetés aljára lökte hazánkat, már ami a havi nettó átlag-, illetve minimálbérből vásárolható üzemanyag mennyiségét jelenti. Lapunk számításai szerint az átlagbérből vásárolható üzemanyag-mennyiség esetén hátulról a negyedik, míg a minimálbérből megvehető mennyiséget tekintve az utolsó előtti helyet foglaljuk el.

Az üzemanyagok piaci árának kedd éjszakai visszavezetése sokként érte a piacot, a Hernádi Zsolt Mol-vezér által bejelentett, a hazai olajtársaság kútjaira érvényes piaci benzin-, illetve dízelárak azonnali 33, illetve 45 százalékos áremelkedést jelentettek azoknak, akik eddig jogosultak voltak literenként 480 forintért tankolni.

Az üzemanyaghiány azonban nem oldódott meg, mint szerdai videónkban bemutattuk, a három nagy benzinkúthálózat közül a Shell, illetve az OMV töltőállomásain továbbra is erős készlethiány volt tapasztalható.

Ennek ellenére a Holtankoljak.hu tájékoztatása szerint a piacon enyhe árcsökkenés várható péntektől, számításaik szerint a 95-ös benzin literenkénti ára 632 forintra csökken, és a gázolaj literjéért is kevesebbet, 695 forintot kell fizetni. Cikkünkben Magyarország esetén ezzel a friss értékkel számoltunk.

Összehasonlításunkban megnéztük, az egyes uniós tagállamokban a nettó átlagbér, illetve a nettó minimálbér hány liter üzemanyag beszerzésére elég. Magyar szempontból az eredmény elkeserítő.

A hazai nettó 133 ezer forintos (318 eurós) nettó minimálbér 210 liter benzinre vagy 191 liter gázolajra elegendő. A 2021-es évre vonatkozó, havi 840 eurós nettó átlagkereset, pedig ma 552 liter benzin vagy 502 liter gázolaj árának felel meg.

A minimálbér nettójából nálunk csak Bulgáriában lehet kevesebbet tankolni, míg a nettó átlagbérből megvásárolható üzemanyag tekintetében csak Bulgáriát, Romániát és Horvátországot előzzük meg.

Az unió tagállamaiban a havi nettó átlagbérből megvásárolható üzemanyagok mennyiségét az alábbi grafikonon szemléltetjük:

Az egyes tagállamokban havi nettó minimálbérből megvásárolható üzemanyagok mennyiségét az alábbi ábrán mutatjuk be:

A legjobb a helyzet Luxemburgban, ahol még a minimálbérből is több mint 1200 liter üzemanyagot lehet tankolni, az átlagkereset pedig 2436 liter benzinre vagy 2241 liter gázolajra elegendő. A nagyhercegségben a benzin literenkénti ára másfél centtel több, mint Magyarországon, a gázolaj literjéért pedig ugyanannyit kérnek el, mint hazánkban.

A V4 másik három országa is bőven jobb helyzetben van, mint mi. Szlovákiában 580 liter benzin vagy 532 liter dízel, Lengyelországban 644 liter benzin vagy 546 liter gázolaj, Csehországban pedig 726 liter benzin vagy 699 liter gázolaj vásárolható az adott ország havi átlagos nettójából. A minimálbért tekintve még jobban le vagyunk maradva tőlük. A szlovák miniálbér 360 liter benzinre vagy 331 liter gázolajra elegendő. A cseheknél a minimálbéres 373 liter benzint vagy 359 liter gázolajat tud venni a fizetéséből, míg ez a mennyiség a lengyeleknél 414 liter benzin vagy 350 liter gázolaj.

A lengyelországi Lotos december 1-je óta a Molhoz tartozik. Fotó: Depositphotos
A lengyelországi Lotos december 1-je óta a Molhoz tartozik. Fotó: Depositphotos

„Üzemanyag-paritáson” számítva Szlovákia mellett Lettország van hasonló helyzetben, mint hazánk, a balti államban a havi átlagfizetés 534 liter gázolajra vagy 555 liter benzinre, a nettó minimálbér pedig 322 liter benzinre vagy 310 liter dízelre elegendő.

Németországban olyannyira „rossz” a helyzet, hogy – amellett, hogy kénytelenek hidegen inni a sört, és sötét van a becsukott hűtőajtó mögött – az ottani átlagkereset 1520 liter benzinre vagy 1476 liter dízelolajra elegendő. Vagyis egy német átlagos munkavállaló keresete majdnem háromszor annyi üzemanyagra elég, mint egy magyar emberé.

Módszertan:

  • A nettó átlagbérrel történő számoláshoz az Eurostat 2021-re vonatkozó éves adatbázisát használtuk, melyek a továbbra is nemzeti fizetőeszközt használó tagországok (hazánk mellett Bugária, Csehország, Dánia, Horvátország, Lengyelország, Románia, Svédország) adatait az adott nemzeti deviza mellett euróban is feltünteti. A nettó átlagkereset az egy személy által kedvezmények figyelembe vétele nélkül számított kereset. A havi nettó átlagkeresetet az éves nettó kerestet 12-vel történt osztásával határoztuk meg.
  • A minimálbérrel történő számoláshoz a Wikipediában fellelhető adatokat használtuk, a szócikk gyűjtésének forrásait ugyanis hitelesnek fogadtuk el.
  • Több országban már megegyezés született a jövő évi minimálbérről, itt ezekkel a jövő évtől érvényes értékekkel számoltunk.
  • Horvátország január 1-jétől bevezeti az eurót, az ő esetükben a minimálbért már a közös pénznemben számoltuk.
  • Az üzemanyagárakat az Európai Bizottság legutóbbi, 2022. december 5-i bulletinje alapján számoltuk.
  • A nemzeti valutát használó tagállamok esetében az euróhoz viszonyított árfolyamot mind a minimálbér, mind az üzemanyagárak esetében laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelőjének csütörtök esti adataival vettük számításba.