<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elképesztően szorítja az idő az Orbán-kormányt az uniós pénzekről való megállapodást illetően, a Kormányinfón bejelentett - valójában a háttérben régebben letárgyalt - engedmények viszont nem lesznek elegendőek friss lapinformációk szerint.

Magyarország utolsóként nem tudott még megállapodni Brüsszellel az uniós helyreállítási alapról (RFF), és az utolsók között vagyunk 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus (MFF) pénzeit illetően is. Mindkét esetben december 31. a határidő. 
Ha addig nem sikerül aláírni a megállapodást, az RFF-et teljesen elbukhatjuk, az MFF esetében más a helyzet, hiszen az valóban „jár”, mint tagállam, de a pénzek 14 százalékától akkor is eleshetünk - olvasható az azonnali.hu friss cikkében. 

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány négy pontban engedett a Bizottság kéréseinek, hogy minél hamarabb hozzájuthasson az uniós forrásokhoz.

Ez azonban az azonnali.hu cikke szerint már jóval korábban megtörtént a tárgyalások során, csak most jelentették be a Kormányinfón - ráadásul a lap úgy tudja, ennél a Bizottság többet is kér a megállapodáshoz. 

Sokára lesz még, amikor ilyen jókedvűen bejelentik a megállapodást... Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherSokára lesz még, amikor ilyen jókedvűen bejelentik a megállapodást... Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek egy része a közoktatást érinti. Deszegregációs lépéseket kérnek az általános iskolákban és jelentős pedagógus béremelést is feltételül szabnának a lap szerint. A tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül itt a legalacsonyabbak, és az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán 58–66 százalékát teszik ki - ezt szeretné "nagyon rövid idő alatt" 100 százalékon látni a Bizottság.

Ha mindenben sikerülne megegyezni, a szükséges megállapodások "lepapírozása" önmagában is hónapokat venne igénybe - írja az azonnali.hu.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.