3p

Európa országai sorra bekéretik orosz nagyköveteiket Navalnij halála miatt, az elhunyt ellenzéki aktivista özvegye azt tervezi, hogy átveszi férje helyét. Háborús összefoglaló. 

 • Új büntetőeljárást kezdeményeztek Oleg Navalnij, a börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij fivére ellen - jelentette kedden a TASZSZ.
 • A lengyel külügyminisztérium beidézte Oroszország nagykövetét, mondván, hogy „felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállalják a felelősséget Alekszej Navalnij haláláért, és folytassanak teljes és átlátható vizsgálatot halála körülményeinek és okának megállapítására”. Hétfőn Franciaország, Finnország, Németország, Litvánia, Spanyolország, Svédország és Hollandia is azt közölte, hogy bekérették az orosz nagykövetségek diplomatáit.
 • Ljudmila Navalnaja, Alekszej Navalnij édesanyja azt követeli, hogy Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin adja át fia holttestét. „Vlagyimir Putyin… hadd lássam végre a fiamat” – könyörgött Navalnaja egy videóüzenetben.  Az X közösségimédia-platform Julia Navalnaja fiókját kedden felfüggesztették, miután „a platform manipuláció és spam elleni védelmi mechanizmusa” tévesen úgy jelölte meg, hogy megsértette a szabályokat.

Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláír egy ukrán zászlót, amikor látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda
Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláír egy ukrán zászlót, amikor látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

 • Észtország miniszterelnöke, Kaja Kallas kijelentette, hogy országa feloszlatta az orosz biztonsági szolgálatok hibrid hadműveletét. A Belső Biztonsági Szolgálat (ISS) és az ügyészség közölte, hogy letartóztattak 10 embert, akikről úgy vélik, hogy Oroszország javára léptek fel a miniszterek és egy újságíró autói elleni támadásokkal kapcsolatban.
 • Ukrajna miniszterelnöke, Denys Shmygal tokiói látogatása során „egzisztenciális háborúnak” minősítette Oroszország teljes körű invázióját országa ellen„Tehát nem beszélhetünk fáradtságról, mert ez egy egzisztenciális háború – nem lehet elfáradni, amikor a jövőnkért, az életünkért… a globális biztonsági rendért küzdünk” – mondta.
 • Az ukrajnai Szumi régióban egy lakóépületet orosz dróntámadás érte kedden, öt ember halálát okozva - közölték a hatóságok. 
 • A lengyel gazdák keddi tiltakozása a korábbi tüntetésekhez képest tovább fokozódott, az ukrán határátkelőhelyek szinte teljes blokádjával, és országszerte fennakadások voltak a kikötőkben és az utakon.
 • Az orosz külügyi hírszerzés vezetője azt mondta, hogy az az orosz pilóta, aki átállt Ukrajnába, és akit a múlt héten lelőttek Spanyolországban, „erkölcsileg már úgyis halott” volt, amikor a disszidálását megtervezte.
 • Az orosz FSZB biztonsági szolgálatai közölték, hogy letartóztattak egy amerikai-orosz nőt, akit hazaárulással gyanúsítanak, mert pénzt gyűjtött az ukrán hadsereg számára. Az uráli Jekatyerinburg városában működő FSZB közölte , hogy „elfojtotta az illegális tevékenységét” egy 33 éves Los Angeles-i, kettős állampolgárságú nőt vettek őrizetbe.
 • Svédország mintegy 7,1 milliárd svéd korona (541 millió font) értékben adományoz katonai segélyt Ukrajnának, ami az ország eddigi legnagyobb hozzájárulása.  
 • Felvette a szélsőséges és terrorista tevékenységet folytató személyek listájára Lindsey Graham amerikai szenátort kedden az orosz pénzügyi felügyelet.
 • Az Európai Bizottság a 2024-es évre első összegként 83 millió euró (mintegy 31,5 milliárd forint) humanitárius segélyt különített el az ukrajnai háború által érintett, Ukrajnában és Moldovában élő menekültek támogatására - közölte kedden az uniós testület. (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!