5p

Netanhaju 2017-es látogatásának idején mutathatták be a szoftver képességeit, rögtön teljesen jogsértő módon.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017-es magyarországi látogatásán a kísérő delegáció tagja volt egy olyan izraeli cég, amely később megfigyelésre képzett ki külföldi titkosszolgákat Budapesten, és ennek során véletlenszerűen kiválasztott magyar telefonhívásokat is lehallgattak, méghozzá minden jel szerint a magyar hatóságok tudta nélkül – derítette ki a Direkt36 tényfeltáró központ.

Korábban azért került Netanjahu látogatása a reflektorfénybe, mert – mint azt a Direkt36 korábban megírta – nem sokkal Netanjahu látogatása után vásárolta meg a magyar kormány az izraeli fejlesztésű Pegasus kémszoftvert, amellyel később újságírókat és kormánykritikus üzletembereket is célba vettek.

Most újabb részletek derültek ki az Izraelben nemrég ismét miniszterelnöki posztot elnyerő Netanjahu akkori útjáról és annak kiberbiztonsági jelentőségéről. A 2017-es látogatásnak része volt egy magyar-izraeli üzleti fórum is, és a Direkt36 egy izraeli újságíró segítségével hozzájutott azoknak a listájához, akik Benjamin Netanjahu delegációjával érkeztek Budapestre.

Bemutatót tartottak

Ebből kiderül, hogy a Pegasust kifejlesztő NSO Group képviselői ugyan nem voltak jelen az üzleti fórumon, de akadtak más olyan izraeli cégek, amelyek szintén kiberbiztonsággal és konkrétan megfigyelésre is alkalmas technológiákkal foglalkoznak.

Ilyen volt a Picsix, amelynek eszköze képes a világon szinte bárhol hálózatra kapcsolódó telefonok helymeghatározására, valamint hívások lehallgatására, és a titkosszolgálatok akár az sms-ekhez is hozzáférhetnek a telefonokon egy-egy Picsix-fejlesztéssel.

A Picsixnek nem ez volt az egyetlen magyarországi megjelenése: hónapokkal a Netanjahu-látogatás után a kiképzői Budapesten találkoztak bangladesi ügynökökkel, hogy oktassák őket a telefonok lehallgatására alkalmas eszközük használatára. Erről korábban az Al Jazeera hírcsatorna számolt be, de most a Direkt36 újabb részleteket is kiderített a kiképzésről. Megtudtak például annak részleteit, hogy az eszközt az izraeliek és a bangladesiek közösen milyen körülmények között próbálták ki: egy ötödik kerületi lakás konyhájából a környéken használt mobilokra rákapcsolódva véletlenszerűen kiválasztott emberek hívásába hallgattak bele.

Az Al Jazeera ezt egy olyan, akkoriban Magyarországon élő bangladesi férfinek a beszámolóira alapozta, aki szemtanúja volt az eseményeknek. A hírcsatorna a filmben még csak Samiként emlegette a férfit, de azóta kiderült, hogy a valódi neve Zulkarnain Szaer Kán. Magyarországról már elköltözött, és tényfeltáró újságírással kezdett foglalkozni, most pedig a Direkt36-tal újabb részleteket osztott meg a Budapesten lezajlott megfigyelős kiképzésről.

Kán azt mondta, hogy a bangladesi hatóságok 2018-ban is egy szívességre kérték. Azt mondták neki, hogy bangladesi tisztek érkeznek majd Budapestre, akiknek szállásra és fuvarra lesz szükségük, hogy eljussanak az itt nekik szervezett képzésre.

Az Al Jazeera két évvel ezelőtti kutatásából kiderült, hogy a képzésen a Picsix által gyártott P6 Intercept nevű megfigyelőeszköz használatára oktatták a bangladesieket.

Kán azt mondta, összesen hét bangladesi érkezett Magyarországra 2018-ban. Nekik egy V. kerületi, Molnár utcai lakást talált, itt szálltak meg, a képzésük pedig egy Budapesten bejegyzett, egy magyar és egy izraeli állampolgár tulajdonában álló cég, a One Telecom Kft. egy hangárszerű épületében történt.

Kán szerint a bangladesiek győzködték a kiképzőket, hogy élesben is próbálják ki a titkosszolgálatuk által megvásárolt eszközt. Ettől az izraeliek először vonakodtak, és Kán szerint konkrétan ki is jelentették, hogy nem akarnak diplomáciai bonyodalmakat, mert a magyar titkosszolgálatoknak nem volt tudomása arról, hogy lehallgatókészüléket hoztak az országba.

Végül Kán szerint a bangladesiek unszolására az izraeliek mégis belementek a demonstráció megtartásába, de ahhoz egy másik helyet javasoltak. Ez lett végül a bangladesiek V. kerületi, Molnár utcai szállása.

Az eszköz – ahogy azt Kán a lakásban látottak és hallottak alapján leírta – laptophoz hasonlít és lényegében telefontoronyként működik. Fél-egy kilométeres körben képes telefonhívásokat befogni, és azokat lehallgatni.

 „Az izraeliek bekapcsolták, és elkezdték magyarázni, hogy a legközelebbi telefontoronyra már rá is csatlakoztak és körülbelül kétszáz környékbeli hívást már be is fogtak” – emlékezett vissza Kán a lehallgatás bemutatójára.

„Megmutatták, hogy néhány kattintással már rá is lehet csatlakozni a hívásokra. Négy-öt beszélgetésbe kapcsolódtak bele, ezeket véletlenszerűen választották ki. Egy-egy hívást egy-két percig hallgattak”

– idézte fel Kán.

Törvényeket sérthettek

A TASZ jogvédő szervezet munkatársa, Hüttl Tivadar ügyvéd a Direkt36-tal azt közölte, a beszámoló alapján a lehallgatottakat adatvédelmi jogsérelem érte, mivel hozzájárulásuk vagy törvényes felhatalmazás nélkül kezelték adataikat: „Az adatvédelmi jogsértésben a jogalap nélküli adatkezelés mellett az érintettek, akiknek a telefonját célba vették – nemcsak a tényleges lehallgatással, hanem már a telefonszám beazonosítással is – felé történő tájékoztatási kötelezettséget is megsértették.”

Szerinte ezen kívül három büntetőtörvénykönyvbe ütköző cselekményt is azonosítani lehet: személyes adattal való visszaélést, tiltott adatszerzést, valamint információs rendszer megsértését is. Utóbbiak akár kettő, illetve három év szabadságvesztéssel is büntethetők.

A magyar kormány és a Picsix nem reagált a Direkt36 kérdéseire, így nem tudni, hogy a magyar hatóságok tudtak-e erről a kiképzésről és a számos jogi aggályt felvető lehallgatásról. Izrael budapesti nagykövetsége azt közölte, hogy „az Izraeli Védelmi Minisztérium biztonsági, politikai és stratégiai megfontolásokból nem kommentálja az egyes országokba irányuló védelmi exportpolitikáját”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!