3p

Hiába kapott tavaly új „gazdát” a Grand Tokaj Zrt., továbbra is veszteséges. Igaz, kicsit sikerült lefaragnia a mínuszokból.

A Grand Tokaj Zrt. - amely a borvidék legnagyobb pincészeteként borkészítéssel és borértékesítéssel foglalkozik -, tulajdonjoga 2021. augusztus 1-jén került át az államtól a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz. A cég 2021 július 31-ig a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában levő egyetlen olyan gazdasági társaság volt, melynek fő profilja a szőlőtermesztés, - felvásárlás és bor előállítás. A nem mindennapi tulajdonosváltásnak köszönhetően az alapítvány egyébként kormányzati juttatásból kötvényeket vásárolhat az államkincstártól, és annak a kamataival gazdálkodhat, ezen felül a következő 5 évben további 1-1 milliárd forintot kap évente.

Bevételben nem maradt el, mégis veszteséges maradt. Fotó: youtube
Bevételben nem maradt el, mégis veszteséges maradt. Fotó: youtube

2022. január 1-jétől a társaság új vezérigazgatót is kapott, aki érdekes módon nem helyi szakember, hanem a Pannonhalmán élő, egykori főapáti titkár, Rábai László. Elődje, Goreczky Gergely tavaly év végén még így nyilatkozott a Figyelőnek:

„A vállalat évente közel hatmillió palack bort készít és értékesít, ebből fedezi, finanszírozza beszerzéseit, kiadásait. A jövedelmezőségen ugyanakkor van még mit javítani.”  

Az éves beszámolók hónapjában megnéztük, vajon milyen volt – ahogy a tulajdonosváltáskor elhangzott – „új fejezetet” nyitó Grand Tokaj Zrt. elmúlt éve, amelynek még fele részben az állam is részese volt. 2021 ugye a koronavírus-járvány második éve volt, ennek ellenére sikerült szinte hajszálpontosan ugyanannyi nettó árbevételt elkönyvelnie a cégnek, mint az azt megelőző évben.

2020-ban 2,66 milliárd forint bevételt ért el belföldi és külföldi értékesítéseivel, (melyek megoszlása egyébként fele-fele arányú), míg 2021-ben 2,68 milliárd forintot. Ebből viszont semmi nem maradt a cég zsebében egyik évben sem. Ugyanis a kiegyensúlyozott árbevétel ellenére 2020-ban 706 millió forintos, míg tavaly 680 millió forintos veszteséget kellett lenyelniük.

Erre adhat magyarázatot a Grand Tokaj Zrt. rövidtávú kötelezettségeinek megugrása, ugyanis 2020-ban ez a költségük még 320,9 millió forint volt, 2021-ben pedig már 562,2 millió forint. Beszámolójukban mindezt a 187 millió forintos GINOP támogatási előleggel magyarázzák, valamint a szállítói állomány 39 milliós növekedésével.

A 97 főt foglalkoztató cég a dolgozóival összefüggésben egyébként tavaly 51 millió forinttal többet költött, mint 2020-ban, melynek oka, a bérek 3,7 százalékos emelkedése mellett, a bérjárulékok 39,4 százalékos növekedése.

„A kormány Covid-19 járvány miatt hozott járulékcsökkentéséi intézkedései 2021-re érvényüket vesztették, ezért a bérjárulékok értéke 27 millió forinttal emelkedett” – írják az Igazságügyi Minisztérium e-beszámolójában, ami még arra is kitér, hogy az itt dolgozó szellemi foglalkozású munkavállalók átlagosan 558 666 forintot, a fizikai munkások pedig 243 666 forintot keresnek egy hónapban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!