Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Alapítványi fenntartású lesz a sárospataki egyetem is, ahol Stumpf István kormánybiztos lett a kuratóriumi elnök. Az alapítványi vagyont gazdagítja az eddig állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. is, amely a borvidék legnagyobb felvásárlója, de évek óta masszívan veszteséges.

Április 27-én szavazta meg a parlament kormánypárti többsége, hogy 12 állami egyetem alapítványi vagy egyházi fenntartásba kerül. Ezek egyike az egri Eszterházy Károly Egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campus, amely augusztus 1-től Tokaj-Hegyalja Egyetem nevet visel majd. Eddig is kormányzati gyakorlat volt, hogy az új egyetemi alapítványoknak az állam ingyenesen vagyont juttat - például a Corvinus 10-10 százalék Richter- és Mol-részvényt kapott -, de a sárospataki egyetem esetében szintlépés történt.

Az egyetemi alapítvány ugyanis egy az egyben megkapta a Grand Tokaj Zrt. összes részvényét, tehát egy komplett állami cég tulajdonosa lett. 

Az 1. mellékletben meghatározott állami tulajdonban álló részesedéseket (a továbbiakban: részvények) ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az  Alapítvány tulajdonába kell adni. Az Alapítvány első alkalommal a 2021. év után járó osztalékra jogosult.

- áll az elfogadott törvényben. Az 1. mellékletben pedig a Grand Tokaj Zrt. 400 694 darab részvénye szerepel. Ennél nincs is több. A Grand Tokaj eddig 100 százalékban állami tulajdonban volt, a tulajdonosi jogok gyakorlója pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ennek lett vége, hiszen az új tulajdonos a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Stumpf István (a volt miniszter sárospataki kötődésű) lesz, aki egyben a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos is. Orbán Viktor kormányfő április 30-i rádiós interjújában úgy fogalmazott: nem tud jó szívvel javasolni senkit sem ilyen kuratóriumba, aki egyébként egy internacionalista, globalista szemléletű ember.

Az alapítvány az állam által ingyenesen juttatott vagyonnal szabadon gazdálkodhat, azt akár el is adhatja. Ez azért lehet fontos, mert az új sárospataki egyetem pénzügyi helyzete egyelőre aligha lesz túl stabil, ha a Grand Tokaj osztalékából akarna megélni. A szőlőfeldolgozó és borászati állami cég ugyanis az elmúlt években rendületlenül nyelte az állami milliárdokat és 2020-ban is veszteséggel zárt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.