7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Alapítványi fenntartású lesz a sárospataki egyetem is, ahol Stumpf István kormánybiztos lett a kuratóriumi elnök. Az alapítványi vagyont gazdagítja az eddig állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. is, amely a borvidék legnagyobb felvásárlója, de évek óta masszívan veszteséges.

Április 27-én szavazta meg a parlament kormánypárti többsége, hogy 12 állami egyetem alapítványi vagy egyházi fenntartásba kerül. Ezek egyike az egri Eszterházy Károly Egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campus, amely augusztus 1-től Tokaj-Hegyalja Egyetem nevet visel majd. Eddig is kormányzati gyakorlat volt, hogy az új egyetemi alapítványoknak az állam ingyenesen vagyont juttat - például a Corvinus 10-10 százalék Richter- és Mol-részvényt kapott -, de a sárospataki egyetem esetében szintlépés történt.

Az egyetemi alapítvány ugyanis egy az egyben megkapta a Grand Tokaj Zrt. összes részvényét, tehát egy komplett állami cég tulajdonosa lett. 

Az 1. mellékletben meghatározott állami tulajdonban álló részesedéseket (a továbbiakban: részvények) ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az  Alapítvány tulajdonába kell adni. Az Alapítvány első alkalommal a 2021. év után járó osztalékra jogosult.

- áll az elfogadott törvényben. Az 1. mellékletben pedig a Grand Tokaj Zrt. 400 694 darab részvénye szerepel. Ennél nincs is több. A Grand Tokaj eddig 100 százalékban állami tulajdonban volt, a tulajdonosi jogok gyakorlója pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ennek lett vége, hiszen az új tulajdonos a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Stumpf István (a volt miniszter sárospataki kötődésű) lesz, aki egyben a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos is. Orbán Viktor kormányfő április 30-i rádiós interjújában úgy fogalmazott: nem tud jó szívvel javasolni senkit sem ilyen kuratóriumba, aki egyébként egy internacionalista, globalista szemléletű ember.

Az alapítvány az állam által ingyenesen juttatott vagyonnal szabadon gazdálkodhat, azt akár el is adhatja. Ez azért lehet fontos, mert az új sárospataki egyetem pénzügyi helyzete egyelőre aligha lesz túl stabil, ha a Grand Tokaj osztalékából akarna megélni. A szőlőfeldolgozó és borászati állami cég ugyanis az elmúlt években rendületlenül nyelte az állami milliárdokat és 2020-ban is veszteséggel zárt.

Hatalmas erőfeszítéssel is csak veszteség

A társaság 2019-ben 2,7 milliárd forintos forgalom (a belföldi értékesítésből 1,4 milliárd, míg az exportból 1,3 milliárd forint bevétel származott) mellett 950 millió forintos mínuszt hozott össze a 2018-as 563 millió forintos negatív eredménye után. Folyamatosan veszteséges: 2017-ben is 1,2 milliárd, 2016 pedig 3,8 milliárdos mínuszt termelt. Ennek ellenére stratégiai fontosságú: a Tokaji Borvidék legnagyobb felvásárlója és bortermelője, az eddig állami tulajdonban lévő vállalat a térség teljes bortermelésének mintegy 35 százalékát adja és 1000 hektárnyi termőterületről több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

Tavaly pedig 2,6 milliárd forint árbevételt ért el ötmillió palack eladása mellett, de a mérleg szerinti eredménye a korábbi jelentős beruházások miatt még továbbra is negatív lett: -706 millió forint. Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója lapunk megkeresésére elmondta: ez hatalmas erőfeszítés volt, és évek óta javuló tendenciát lehet látni a cégnél. Ami szerinte fontos, hogy 2018 óta a társaságnak nincs szüksége tulajdonosi forrásra sem a működéshez, sem a felvásárláshoz.

Korábban volt: a Grand Tokaj Zrt. 2017-ben 2,3 milliárd forintos tőkeemelést kapott, miközben a korábbi években 4,5 milliárd forintnyi tulajdonosi hitelt is felvett. Így az állami tőkejuttatás révén javította az eladósodottsági mutatóit.

A tulajdonosváltás érdemben nem kell, hogy befolyásolja a cég működését és piaci alapon végzett tevékenységét. A döntéshozási mechanizmusokban és természetesen a felügyeleti/kontroll funkciókban várható majd változás, illetve a képzési helyszínként lesz nagyobb szerepe a társaságnak. Optimistán és várakozással tekintünk az új feladatok és a közös munka elé a kuratóriummal

- válaszolta lapunknak Goreczky Gergely. A Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 2020-as üzleti év minden szempontból kihívásokkal teli volt a teljes borágazat, a tokaji borászatok és a Grand Tokaj számára is. A koronavírus-járvány hatására bekövetkezett változások ugyanis szerinte nem segítették a minőségi borfogyasztást, a HORECA-szektor gyakorlatilag leállt, fesztiválokat és borkóstolókat nem lehetett rendezni, illetve a többlet-borkínálat növekedéséből adódóan a borok ára is csökkent.

Ezek mellett a rezsiköltségek, a bérek emelkedtek, a csomagolóanyag-árak pedig drasztikusan nőttek. Sok ágazathoz hasonlóan a borászatban is csökkent az eredményesség - fogalmazott Goreczky Gergely. Azt reméli, hogy a 2021-ben - már kedvezőbb piaci feltételek között - javítani tudnak az eredményességen, immár az átalakuló felügyeleti struktúrában.

Nemzetközi célok

Sárospatak fideszes polgármestere is örül a változásnak. Aros János lapunknak elmondta: régi álmuk válhat valóra az új, önálló egyetem létrejöttével, mely nemcsak Sárospataknak, hanem az egész térségnek adhat új lendületet. Hiszen az egykori Comenius Tanítóképző Főiskola évszázados szellemi és infrastrukturális örökségén létrejövő új intézmény létrehozói nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy olyan szereplőt helyezzenek a magyar felsőoktatás térképére, amely nemzetközileg is meg tudja méretni magát.

Egy Kárpát-medencei és nemzetközi kapcsolatrendszert zászlajára tűző felsőoktatási központ jön tehát létre, amely a képzések mellett a borászat, az idegenforgalom, a pedagógusképzés és a kulturális örökség kezelésének egyik tudományos háttérbázisa is lesz a térségben. Ez az intézmény biztosítja majd az utóbbi évtizedekben nehéz időszakot átélt térség gazdasági és szellemi felzárkózásának szellemi hátterét. 

- válaszolta lapunknak Aros János. A fideszes polgármester elmondta: az elfogadott törvény a működőképességhez szükséges javakat is meghatározza. Az egyetemhez kerül a Grand Tokaj Zrt. részvénycsomagja mellett a tarcali borászati kutató és az egykori Borostyán Szálloda épülete is Sárospatakon, amely jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában van, és újra hotelfunkciót szánnak neki. Mindezek alapján tehát üdvözlik a kormány döntését és az egyetem létrejöttét. Így van ezzel Hörcsik Richárd, Borsod-Abaúj-Zemplén megye fideszes országgyűlési képviselője is, aki a Tiszáninneni és Tiszántúli Református Egyházkerület rádiójában elmondta: "ez nem valamiféle kiprivatizálását jelenti a nemzeti vagyonnak".

Ebben a videónkban magyaráztuk el, hogy milliárdos közbeszerzések is motiválhatják a kormányt a felsőoktatás alapítványi átalakításában. Megnéztük, hogy a tolcsvai székhelyű Grand Tokaj Zrt. utolsó közbeszerzése miről szólt és ki nyerte. Április 12-én hirdettek győztest a tolcsvai Rákóczi Kastély felújítására: a Grand Tokaj 187,4 millió forintos ajánlattal a Polgári Építőipari Kft.-t hozta ki győztesnek. A cég a tolcsvai általános iskolát is felújíthatja, valamint ifjabb Hörcsik Richárdnak a Tokaj-Portius Borházát is ez a cég építette Sárospatakon, amit részben a 160 millió forintnyi uniós pénzből finanszírozott a képviselő fia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!