4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szép karácsonyi ajándék lehet valakinek, aki 751 millió forintért megszerzi a Svábhegyi Gyermekkórház volt nővérszállóját az elnöki rezidencia közvetlen szomszédságában.

Úgy tűnik, hogy a magyar állam megszabadulna a főváros egyik legfelkapottabb részén, a Svábhegyen lévő ingatlanától. A XII. kerület Mátyás Király út 31. alatti épületről, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tulajdonában álló, a Svábhegyi Gyermekkórház volt nővérszállójáról van szó. Az MNV elektronikus árverési felületén megjelent hirdetmény szerint ugyanis az épületre december 14-től december 21-ig lehet majd licitálni, a kikiáltási ár pedig 751,4 millió forint.

Az ingatlanon látható az elhanyagoltság és a fűtetlen állapot okozta állagromlás. Több helyen a belső és a külső vakolat levált, a burkolatok leestek. A belső térben több helyen penészedés és vizesedés látható, legfőképpen az alagsori helyiségekben. A nyílászárok a legtöbb helyen el vannak vetemedve az üvegezés törött, hiányos, a rácsokat levágták, részben elvitték illetéktelenek

- olvasható leírás a hirdetményben az ingatlan állapotáról. Az egykor különlegesen szép épület a budapesti Svábhegyen található, az elnöki rezidencia közvetlen szomszédságában.

A történetét 2017-ben írta meg a 24.hu, ebben kiemelték, hogy az ingatlan ahhoz a csomaghoz tartozott, amelyből villákat ajánlottak fel Sólyom Lászlónak még 2010-ben, de a leköszönő köztársasági elnök végül máshol választott „örökrezidenciát”, mert túl sokba került volna a felújítás. Mindegyik lepukkant, hosszú ideje üresen álló épület, gondozatlan kerttel, de a környezetet méltónak találták a volt, mostanra már elhunyt államfő lakóhelyéül.

Szintén a cikkből derült ki, hogy később megpróbálta eladni az MNV, de nem kellett senkinek a kétemeletes épület, amelynek hasznos alapterülete 1235 négyzetméter és hozzá 5486 négyzetméteres telek tartozik. Többször meghirdették árverésen, 2014-ben például 400 millió forintért, de akkor sem akadt rá vevő. Aztán 2021-ben megjelent egy közbeszerzési pályázat az ingatlan felújításához kapcsolódó tervezői feladatok ellátására. Annyit lehetett tudni, hogy kulcsrakész épületet vártak el a felújítás végére, amely azt a célt szolgálta volna, hogy valamelyik költségvetési szervet helyezzék majd el az ingatlanban.

Kezelik az állami vagyont. Fotó: MTI
Kezelik az állami vagyont. Fotó: MTI

Ez a felújítás azonban a hirdetmény leírása és a csatolt képek szerint végül elmaradhatott. A Svábhegy az elmúlt években lett a NER kedvenc területe. A Népszava írt arról 2020-ban, hogy a kabinet, az önkormányzat és a hatóságok legalább hallgatólagos támogatása nélkül azonban aligha építhetnék be Budapest egyik legértékesebb részét. A cikk szerint a legkönnyebb prédának a volt egészségügyi intézmények, javarészt szanatóriumok hatalmas, egykoron ősfás telket, időnként műemléki védettséget is élvező épületei bizonyultak. A többnyire nyomott áron gazdát cserélő ingatlanok új tulajdonosai pedig nekiláttak a beépítésnek.

Legutóbb pedig a Válasz Online tárta fel, hogy hogy 2022 végén a kormány autópályaépítő kedvence, Szíjj László vett meg itt egy telekrészt, amelyet eredetileg Andy Vajna nézett ki magának: az ingatlan hasznosítására a filmmogul Költő Estates néven kft.-t is alapított, amely több tulajdonosváltás után érkezett meg a Duna Aszfalt vezéréhez.

Maga a Mátyás király út pedig a Magyar Nemzeti Banknak is tetszett: 1,3 milliárd forintért vásárolta meg 2015-ben egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore-cégtől a Mátyás király út 44. szám alatti villát az MNB egyik, már Matolcsy György elnöksége idején létrehozott alapítványa, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány.

Lapunk írta meg, hogy idén már több értékes ingatlant eladott az MNV. Például eredetileg 3 milliárd forint feletti összegért szerette volna eladni a vagyonkezelő a Duna Palotát, de végül 2,3 milliárd forintért talált új gazdára az ikonikus épület. Viszont a kikiáltási árnál több mint 1 milliárd forinttal többért, 3,6 milliárd forintért kelt el a taszári repülőtér. Árulták a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) négyemeletes központját is a Kossuth tér tövében: 7,5 milliárd forintért viszont egyelőre nem kellett senkinek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!