4p

November 6-tól mindössze két napig lehet licitálni a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) négyemeletes központjára a Kossuth tér tövében: 7,5 milliárd forint minimum kell hozzá. Az épület eddig része volt a kormány Steindl Imre-programjának.

A Kossuth tér képét meghatározó palotát is eladni készül a magyar állam. Egészen pontosan a Vécsey utca 4. szám alatt található, négyemeletes bérpalotáról van szó, amely jelenleg még a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) ad otthont. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MFB a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) bízta meg, hogy adja el a székházául szolgáló épületet. Az MNV elektronikus árverési felületére már ki is került a hirdetmény: a licitálás november 6-án reggel indul és november 8-án este már le is zárják, a kikiáltási ár pedig 7,5 milliárd forint.

Mondani sem kell, hogy a főváros legfrekventáltabb részéről van szó, a parlament mintegy 200 méterre van tőle.

Az 54 albetétes társasházban a Magyar Fejlesztési Bank 34 albetéttel rendelkezik, amelyeket egyben kíván értékesíteni. Az önkormányzati címadatok szerint az ingatlan házszámozása Vécsey utca 4., Nádor utca 31., Vértanúk tere 2. is egyben

- olvasható a hirdetményben.

Az épület eredetileg része volt a Steindl Imre-programnak. Az Országgyűlés még 2011 nyarán döntött a Kossuth tér átépítéséről, valamint az Országház tágabb környezetének megújításáról. Ennek részeként éppen most újítják fel az Igazságügyi Palotát és az Agrárminisztériumot, és korábban már elkészült a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, az Országgyűlés Szabad György nevét viselő irodaháza, valamint a Vértanúk tere. Az egyik utolsó projekt pedig a Vécsey utca 4-et érintette volna, még szerepel is a Steindl Imre-program oldalán.

Az itt olvasható leírás szerint az MFB központjának otthont adó épület eredeti állapotának helyreállításáról 2016-ban határozott a kormány. A neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú épületet 1901 őszén adták át, terveit Tamás József építész készítette. A bérpalota a harcok során súlyosan megsérült. A helyreállítások során a korszak historizmus-ellenes légkörében tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották.

Indulhat a licit. Fotó: Pixabay
Indulhat a licit. Fotó: Pixabay

A palota helyreállítása annyira fontos volt az Orbán-kormánynak, hogy 2020-ban a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánította, a lebonyolításra pedig a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.-t jelölte ki. A közbeszerzések között viszont nincs nyoma, hogy ez végül elkészült volna. Az árverési hirdetmény szerint amúgy az épület a banki tevékenységnek megfelelő, jellemzően felújított állapotban van, a pincei területek műszaki állapota viszont gyengébb: beázott és lepergett a vakolat.

Hogy miért döntött az MFB a palota eladása mellett, azt egyelőre nem lehet tudni, ellenben júniusban derült ki, hogy a jövőben az állami vagyonért felelős miniszter, vagyis a gazdaságfejlesztési tárcát irányító Nagy Márton rendeletben jelöli ki, melyek azok az állami ingatlanok, amelyeket el kell adni. A miniszter hatásköre nemcsak az MNV-hez tartozó ingatlanokra terjed ki, hanem a kormány irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv vagyonkezelésében lévőkre is.

Idén már több értékes ingatlant eladott az MNV. Például eredetileg 3 milliárd forint feletti összegért szerette volna eladni a vagyonkezelő a Duna Palotát, de végül 2,3 milliárd forintért talált új gazdára az ikonikus épület. Viszont a kikiáltási árnál több mint 1 milliárd forinttal többért, 3,6 milliárd forintért kelt el a taszári repülőtér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!