<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Balatonakali kempingjei sorban tűnnek el, egyébként is folytatódik a magyar tenger partjának átszabása.

Balatonakaliban néhány éven belül a második vízparti szálláshely szűnik meg. Apartmanokat, sorházat és mobilházakat építene a balatonakali vízparti naturista kemping helyére a terület új tulajdonosa. Molnár Tibor, az Inter-Art Home Kft. ügyvezetője nem szeretne a jelenleginél nagyobb beépíthetőséget, az érvényben lévő 10 százalékot használná ki. A terület egy részére képzelte el az apartmanokat és a sorházat, a másik részén pedig a turisták számára tarthatnak fel mobilházakat - nyilatkozta a 24.hu-nak.

A régi szép időkben a balatonakali Strand Holiday kemping. Fotó: MTI
A régi szép időkben a balatonakali Strand Holiday kemping. Fotó: MTI

Az ügyvezető szerint még képlékenyek a tervek, de valószínűleg sátras kempingezőket nem fogadnak majd a területen. A beruházást közműfejlesztéssel kezdik, és  szeretnének „öblöket” is kialakítani, a nádast pedig megritkítanák, hogy a víz megközelíthető legyen, s alapvetően „zöld identitású” beruházás lenne.

A Levendula Naturista Kemping 2006-tól működött nudista kempingként, ez év elején viszont a tulajdonosok eladták a területet, a nyáron már nem is fogadott vendégeket.

Balatonakalinak néhány évvel ezelőtt még három kempingje volt. A volt Strand-Holiday már évek óta nem üzemel szálláshelyként, helyén jelenleg is apartmanázak épülnek, a védett nádast pedig letarolták. A háromból egy kemping maradt, amit Mészáros Lőrinc cége vásárolt meg még 2017-ben.

Nemcsak a balatonakali kemping maradt zárva idén, a szintén vízparti vonyarcvashegyi kemping sem fogadott már vendégeket. A terület 2020 nyarán került új tulajdonoshoz, a Favorit Vitalis Egészségügyi, Gyógyüdülő és Szálloda Kft.-hez. A cég ügyvezetője, Németh Zoltán Levente kérdésünkre elmondta, hogy miután nem tudja, meddig tart a vírushelyzet, így arra sem tud választ adni, hogy mi lesz az értékesnek tekinthető terület sorsa.

A cikk megemlíti még azt is, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist oldaláról eltűnt a zalakarosi Termál Kemping. Annak üzemeltetője franchise szerződéssel csatlakozott a hálózatukhoz, de a kemping üzemeltetője nem kívánta meghosszabbítani azt, ezért a zalakarosi Termál a következő szezonban már nem lesz a Balatontourist hálózatának tagja.