2018. december 3. 11:34
mfor.hu

Két hetes ENSZ klímakonferencia kezdődik ma Katowicében.
 

Eléggé kétséges, hogy mennyire tud sikeres lenni a ma kezdődő rendezvény, miután az Egyesült Államok egyáltalán nem lesz jelen, Kínából pedig várhatóan nem küldenek komolyabb döntéshozókat – írja a Reuters.

Ahogy az a korábban kiadott, vészjósló jelentésből is kiderült, lényegében 12 éve maradt az emberiségnek arra, hogy 1,5-2 fok közé szorítsa a globális felmelegedés mértékét, márpedig ehhez az kéne, hogy sürgősen végrehajtsák a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadottakat.

A helyzet egyelőre nem tűnik valami fényesnek, a 2015 óta sorozatosan hatalomra jutó populista kormányoknak nem igazán áll érdekében, hogy bármit is lépjenek. Lengyelország ugyan otthont ad az ENSZ rendezvényének, de a kormány nem hajlandó lemondani a szénről, és csak nagyon lassan állítaná át az ország lakosságát kevésbé szennyező erőforrásokra.

Az országok küldöttjei szerint a legnagyobb felmerülő kérdések közt szerepel az, hogy miből és hogyan lehetne ellenőrizni az egyének károsanyag-kibocsátását.

Az ENSZ célja, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dollárt gyűjtsön a klímaváltozás megállításáért, ennek adta meg a kezdőlökést a Világbank azzal, hogy megígérték, 2020 és 2025 közt összesen 200 milliárd dollárt adnak majd.