<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kamatvágást jelentett be a Bank of England, amely egyúttal arról is határozott, hogy jelentősen növelik kötvényvásárlási programjukat. Az ok természetesen a koronavírus miatti gazdasági problémák kezelése.

Tizenöt bázisponttal 0,10 százalékos történelmi mélypontra csökkentette irányadó kamatát és 200 milliárd fonttal (76 ezer milliárd forinttal) megemelte mennyiségi enyhítésre fordítható keretét csütörtökön a Bank of England az új koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

A brit jegybank monetáris tanácsa tíz napon belül másodszor hajtott végre soron kívüli kamatcsökkentést: a múlt héten 0,50 százalékponttal 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát az addigi 0,75 százalékról.

A Bank of England központjaA Bank of England központja

A mostani döntés során a kamatcsökkentésnél sokkal fontosabb döntést is hoztak, jelentősen megnövelték ugyanis a mennyiségi enyhítésre fordítható összeget. A múlt héten ugyanis még változatlanul, 445 milliárd fonton tartották a keretet, a mai döntésükkel viszont 645 milliárd fontra növelték. Az is nagyon fontos döntés, hogy az állampapír mellett a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhatnak.

A Bank of England közleményében azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus miatti gazdasági sokk nagyon súlyos lehet, így a rendkívüli helyzetre tekintettel mindent megtesznek, hogy ezt tompítsák. A jegybank egyébként abból a szempontból optimista, hogy azt hangsúlyozták, a járvány átmeneti sokkhatást gyakorol a brit gazdaságra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.