2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Elfogadta az Európai Parlament a Pegasus-jelentést, hazánkban "rendszerszintű probléma" áll fenn.

Az Európai Parlament (EP) kémszoftverek használatát vizsgáló különbizottsága tegnap este elfogadta jeletését és ajánlásait. Fő megállapításaik a következők:

  • Kémszoftvereket használtak az ellenzék, az újságírók és a civil társadalom megfigyelésére, hiteltelenítésére és megalázására
  • A kémszoftverek alkalmazását szigorú feltételekhez kell kötni
  • A nemzetbiztonság mibenlétének egységes meghatározása szükséges
  • Egy uniós tech labor felállítása segíthetné a kutatásokkal, vizsgálatokkal és igazságügyi elemzésekkel ennek munkáját

Mind a jelentést, mind az ajánlásokat nagy többséggel szavazta meg a bizottság.

A Pegasus-ügyben érintett Magyarországgal (és Lengyelországgal) kapcsolatban azt állapította meg a jelentés, hogy

"rendszerszintű probléma áll fenn. Javaslataikban, többek között, a felügyeleti szervek és az igazságügy függetlenségének helyreállítását javasolják, valamint a független és specifikus igazságügyi felhatalmazás szükségességét a kémszoftverek alkalmazását megelőzően, a használatot követő bírói elemzést, és az állampolgárok jogorvoslati lehetőségéhez való hozzáférésének biztosítását."

Görögország és Spanyolország esetében ezzel szemben úgy fogalmaztak, hogya kémszoftverek használata eseti alapon, gazdasági és politikai előnyök szerzése érdekében történt.

Mint emlékezhetünk, Varga Judit igazságügyminiszter visszautasította, hogy találkozzon a bizottság Budapestre utazott küldöttségével.

A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy december 31-éig haladéktalanul vizsgálják ki a kémprogramokkal való állítólagos visszaéléseket, a vizsgálatba vonják be az Europolt, és bizonyítsák be, hogy a szoftverek használatára vonatkozó szabályok összhangban vannak a nemzetközi és európai normákkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!