<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az operatív törzs mai tájékoztatóján szó volt arról is, hogy elkezdődött a harmadik hullám, a koronavírusos elhunytak között pedig három százalék azok aránya, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek.

A harmadik hullám elkezdődött

– jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

Mint mondta, a második hullám jóval nagyobb volt az elsőnél, ráadásul egy lefelé ívelő szakasz után nem csengett le, hanem ismét emelkedésnek indult.

Ezt mutatják a romló járványügyi adatok:

napok óta növekszik a regisztrált fertőzöttek száma itthon és a környező országokban is, a korábbinál több Covid-beteget ápolnak kórházban, és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is emelkedik,

vázolta a helyzetet Müller Cecília. (A pontos számokról korábbi cikkünkben írtunk.)

Müller Cecília. Forrás: M1 / YoutubeMüller Cecília. Forrás: M1 / Youtube

Az új elhunytak száma ismét 100 fölé nőtt – az elmúlt egy napban 104-en vesztették életüket. Müller Cecília szerint

az áldozatok között  három százalék azok aránya, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek, a többieknél a vírus okozta fertőzés korábbi betegségekhez adódott hozzá.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: a romló járványhelyzet miatt nagyon fontos az oltási program végrehajtása. Jelenleg öt engedélyezett vakcina van Magyarországon, amelyből három nyugati (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), egy orosz (Szputnyik), egy pedig kínai (Sinopharm) gyártótól származik.

Hamarosan a kínai vakcinát is bevethetik

Az öt vakcina közül néggyel már oltanak. A kínai oltóanyagot azért nem használják, mert azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még vizsgálja.

A remények szerint rövid időn belül megtörténik az engedélyezés,

emelte ki Müller Cecília. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet már január végén engedélyezte a készítményt. (És ezt tette ma Nepál is – erről itt írtunk.)

Az országos tisztifőorvos szerint a kínai vakcina dokumentációja eddig nem volt teljes, de az oltóanyaggal  együtt – Magyarország kedden kapott egy több mint félmilliós szállítmányt – az is megérkezett.

Megjegyezte, hogy a kínai oltóanyag (hatásmechanizmusát tekintve) hasonló az influenza elleni oltóanyaghoz, kezelése pedig sokkal egyszerűbb, mint például a Pfizer/BioNTech vakcinájáé. 2 és 8 Celsius-fok közt tartható, a tárolására alkalmas hűtőszekrények a háziorvosoknál rendelkezésre állnak, fűzte hozzá.        

Müller Cecília közölte azt is, hogy

ma késő este újabb oltóanyag-szállítmány érkezik Magyarországra, ezúttal az AstraZenecától. A brit-svéd cég 83 500 adagot szállít le, ami némileg kevesebb a várt 88 ezer adagnál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.