2p

735.788.071 euró, vagyis közel 300 milliárd forint hívható le csak az idei évben abból az összesen mintegy kétezer-milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő hét év során egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban - írja Újhelyi István Facebook-posztjában.

"Csak az a kérdés, hogy Magyarország és a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek mennyit lesznek képesek sikeresen lehívni ebből az összegből. Jó hír, hogy ezt a pénzügyi keretet az Orbán-kormány bűnös tevékenysége miatti befagyasztások nem érintik és az érdekeltek közvetlenül – vagyis a kormányzat megkerülésével - pályázhatnak a meglévő pénzekre" - folytatja a képviselő.

Az „EU4Health” programhoz rendelt mintegy 5,1 milliárd euró, vagyis nagyjából kétezer-milliárd forint célja, hogy a tagállami egészségügyi rendszerek megerősítésével és a jobb ellátás biztosításával az európai közösség hatékonyabban tudja kezelni a jövőbeni egészségügyi válságokat és jobban hozzáférhetővé váljanak a megfizethető gyógyszerek, illetve orvosi eszközök - magyarázza Ujhelyi.

Az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kezdeményezőjeként és mentoraként, illetve az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagjaként számomra kiemelt fontosságú, hogy az „EU4Health” programban rendelkezésre álló forrásokat Magyarország a lehető legsikeresebben fel tudja használni; ehhez elsősorban megfelelő mennyiségű és minőségű információra van szüksége az érintetteknek.

Fontos tudni, hogy csak a 2023-as esztendőben például több mint 300 millió euró áll rendelkezésre az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására, majd 200 millió euró a rákellenes programokra, közel húszmillió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára, de szerepel a tervezetben egy közel 400millió forintos tétel is, amelyet működési költségre igényelhetnek például egészségügyi szakmai szervezetek.

"Már csak az a kérdés, hogy mihez kezdünk ezzel a lehetőséggel. Az Európai Parlament magyar tagjaként ezért hívom február 20-án kerekasztalhoz az egészségügyi szakmai szervezeteket és az érintett ágazat képviselőit, hogy közösen találjuk meg a legjobb megoldást. Rajtam nem fog múlni" - zárja sorait Ujhelyi István.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!