<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Trump "kiváló" találkozót abszolvált Hszivel, ahol megígérte, hogy nem vetnek ki újabb vámokat kínai termékekre.

A kereskedelmi tárgyalások újraindításáról egyezett meg az Egyesült Államok és Kína a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján szombaton - számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Donald Trump és Hszi Csin-ping a 2019-es, Oszakában zajló G20 csúcson. (Fotó: Kevin Lamarque/Reuters)
Donald Trump és Hszi Csin-ping a 2019-es, Oszakában zajló G20 csúcson. (Fotó: Kevin Lamarque/Reuters)

A megbeszéléseket az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján kezdik újra. Washington ígéretet tett rá, hogy nem vet ki újabb vámokat a kínai termékekre - tette hozzá a Hszinhua.

Az értesülést Donald Trump amerikai elnök is megerősítette, és azt mondta: kiválóan sikerült találkozón vett részt Hszi Csin-ping kínai államfővel. "Történelmi jelentőségű lenne, ha tisztességes kereskedelmi egyezményt tudnánk kötni" - tette hozzá.

Hszi eközben azt hangsúlyozta, hogy bármiként alakultak is az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt negyven évben, "egy dolog változatlan maradt: Kína és az Egyesült Államok is hasznot húz az együttműködésből, és veszít a konfrontációval". "Az együttműködés és a párbeszéd jobb, mint a súrlódás és összeütközés" - szögezte le a kínai vezető a nyolcvanperces megbeszélésen.

Kína és az Egyesült Államok viszonya megromlott az elmúlt évben a kettejük között dúló elkeseredett kereskedelmi háború miatt, amely sokat ártott mindkét ország gazdasági növekedésének, és fokozta a világpiac bizonytalanságát. Trump az amerikai-kínai kereskedelmi mérleg egyenlőtlenségeit kifogásolva jelentős vámokat vetett ki a Kínából érkező importcikkek csaknem felére, és erre Peking ellenvámokkal válaszolt. A felek kereskedelmi tárgyalásokon próbálták rendezni nézeteltéréseiket, amelyek azonban zátonyra futottak. Az amerikai elnök a tárgyalások megrekedése után májusban kilátásba helyezte, hogy a maradék 325 milliárd dollárnyi kínai árut is büntetővámokkal sújtja.