<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Kinyitottak a szállodák, védettségi igazolvánnyal nyugodtan lehet utazni és a nyári foglalások is szépen gyűlnek. A vendégek azonban július 1-től újra fizetik az idegenforgalmi adót, a szálláshelyek viszont december 31-ig mentességet kaptak a szektorális adó befizetése alól. 

Míg a szálláshelyeknek 2021. december 31-ig nem kell megfizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást, addig a szálláshelyek vendégeinek július 1-től már újra fizetniük kell az idegenforgalmi adót. Tehát míg a szállodás cégek, mint például a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt., mentesülnek a szektorális adó befizetése alól, a szállodák vendégei nem kaptak ilyen kedvezményt, hanem a nyár közepétől az eleve alaposan drágult szállásdíjak mellé még az idegenforgalmi adót is fizetniük kell.

Újra lehet adót fizetniÚjra lehet adót fizetni

Az erről szóló kormányrendelet még június 9-én jelent meg, amit idegenforgalmi könnyítésként tálalt a sajtó, holott a szállásadó és a vendég fizetési kötelezettségei között jelentős különbséget eredményez.

2021. január 1. napja és 2021. június 30. napja közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a  megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.”

- szól az Orbán Viktor kormányfő által aláírt rendelet. Ez első olvasatra jól hangzik, de igazából azt jelenti, hogy ameddig idén nagyjából zárva voltak a szállodák, addig nem kellett fizetniük idegenforgalmi adót a nem is létező szállóvendégeknek, ellenben amint beindul a csúcsszezon, és a koronavírus-járvány harmadik hullámának is vége, azonnal az adót is kifizettetik a kedves vendégekkel.

2021. július 1-től ismét idegenforgalmi adó-fizetési kötelezettség terheli tisztelt vendégeinket. Kérjük a szállásadókat, hogy július 1-től 400 Ft/éjszaka/fő adómértéket figyelembe véve gondoskodjanak az adó szabályszerű beszedéséről, bevallásáról és befizetéséről.

- közölte rögtön a siófoki önkormányzat. Összességében tehát nem egy egetrengető összeg, de a lényeg, hogy újra fizetni kell. Az egri önkormányzat is azonnal tájékoztatta az érintetteket, hogy 2021. július 1-jétől személyenként és vendégéjszakánként 500 forint adót kell majd beszedni és fizetni. A pénz tehát az önkormányzatok bevételeit gyarapítja. A járványhelyzetre való tekintettel tavaly április 26-a óta ezt az adót csak bevallani kellett a szálláshelykiadóknak, beszedni nem. Vagyis bár tavaly nyáron a koronavírus-járvány első hulláma után dübörgött a belföldi turizmus (főleg vidéken), az idegenforgalmi adót nem kellett megfizetni. A sokkal durvább (gazdasági és járványügyi szempontból is) második és harmadik hullám után azonban már nem ad ilyen kedvezményt a vendégeknek az Orbán-kormány.

A pénz persze jól jön a turisztikailag frekventált helyen fekvő települési önkormányzatoknak. A KSH szerint 768 önkormányzat szedett be 2018-ban összesen közel 15 milliárd forint idegenforgalmi adót, ez a szám 2019-ben, ami rekord év volt a hazai turizmusban, 16,2 milliárd forintra ugrott. A belföldi foglalások pedig szépen gyűlnek a nyárra, így összességében milliárdokat fognak kiszedni adó formájában is a kedves vendégek zsebéből. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán a napokban nyilatkozta: minden remény megvan arra, hogy a nyáron a tavalyi 13,5 millió vendégéjszakához képest legalább 17 millió vendégéjszaka lesz. Ez 400 forintos adóval számolva közel 7 milliárd forintot jelent.

Az MTÜ belföldi kampányai pedig csak most indulnak majd be igazán, így még tovább élénkülhet majd a foglalási kedv, így pedig az idegenforgalmi adóbevételek is szaporodhatnak. A kampány különlegessége, hogy 12 különböző kampányfilm, valamint ennél is több különböző közterületi plakát, online hirdetés és újsághirdetés fut majd az ország különböző pontjain, célzottan az ott élőknek szóló üzenetekkel.

Magyarország újraindult, eljött az idő, hogy újra felfedezzük hazánkat.

- indokolta az MTÜ a belföldi kampányt.

Tehát az MTÜ is segíti belföldi vendégekkel minél inkább feltölteni a hazai szálláshelyeket, ha már a külföldiek még mindig nem igazán tudnak utazni.

A szállodás cégek az ingyenreklám mellett annak is örülhetnek, hogy december 31-éig nem terheli őket a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetni sem. Ez jelentős megtakarítás, hiszen az adó mértéke a bevétel 4 százaléka lenne.

Ezt a könnyítést Varga Mihály pénzügyminiszter már április végén beígérte, hiszen a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) azt javasolta a kormánynak, hogy szükséges lenne a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása. Az NVT számításai szerint ez 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél. A foglalásokból látszik, hogy bevétele lesz a szálláshelyeknek, de a 4 százalékos szektorális adót nem kell fizetniük az év végéig. Mivel az adó bevétel arányos, ezért 2020-ban, amikor több hónapra leállt a turizmus, csak 9,9 milliárd folyt be a tervezett 35,9 milliárd helyett.

Emlékezetes, hogy ez egy csomag része volt: 2020. január 1-től a szállásáfa 18-ról 5 százalékra mérséklődött a szállodák jövedelmezőségének javítása érdekében, cserébe viszont 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetniük. Most az áfa is alacsony, és a hozzájárulást sem kell fizetni. Igaz, a szállodákat jelentős veszteségek érték (főleg Budapesten): például a Budapest Marriott hotel a Duna Szálloda Zrt.-hez tartozik és az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás. Így pedig összességében a 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.