2p

Az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg az Euróvíziós Dalfesztivált.

Az ukrán dalt nyert a a 66. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet szombat este rendeztek Torinóban. A Kalush Orchestra Stefania című folk-rap számával végzett az első helyen, legalábbis a telefonos szavazók erre adták a legtöbb voksot.

Tulajdonképpen előre megjósolható volt a siker. A dal önmagában is megállja a helyét, tulajdonképpen azt mutatja meg, ami az Eurovízió legsajátosabb vonása kellene, hogy legyen. A Stefania egyesíti magában az ukrán tradíciót és a mai fiatalok életérzését. A Kalush Orchestra ráérzett arra, mi a tökéletes siker titka úgy, nem tudták, az ukrajnai válogatón aratott sikerük után pár nappal kitör a háború.

A torinói döntőben hatalmas show-t mutatott az együttes, a nézőtéren lévők végig tombolva élvezték a produkciót. A srácok pedig megfeleltek az elvárásnak, egy pillanatig sem léptek ki a szerepükből.

Az azonban tagadhatatlan, a közönség kikövetelte siker kiállás az orosz agresszió ellen, az ukrán nép függetlenségért vívott harca mellett. Emiatt kicsit összemosódik a művészeti siker a hitvallással.

A győztestől soha nem kérdik meg évek múltán, tulajdonképpen hogy jutott a csúcsra, a Kalush Orchestra Stefania című dala azonban alighanem a béke iránti vágy egyik szimbóluma lesz, soha nem választható el igazán attól a borzalomtól, ami jelenleg Ukrajna területén zajlik. Hatalmas teher ez, amit az együttes mindig visz majd magával és amelyet nemhogy nehéz, szinte lehetetlen felülmúlni.

Stefania meghódította az öreg kontinenst, Európa szombaton este a dalfesztiválon Ukrajna küzdelmét ünnepelte.

 „Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak! – idézte a The Guardian Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki a Telegramon tette közzé üzenetét. Zelenszkij hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy egy napon a jelenleg ostromlott Mariupol kikötővárosban rendezzék meg a versenyt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!