<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az áfát viszi lejjebb, nem a bruttó árat maximalizálja.

Lengyelországban 23-ról 8 százalékra csökkentik az üzemanyagok áfáját - közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Interia lapnak nyilatkozva. A döntés a kabinet új antiinflációs programjának a része, amiről a jövő héten mondanak további részleteket -  írta a G7.hu a lapnak adott interjúból idézve.

A lengyeleknél is gyorsul az infláció, ezért lépett a kormány (fotó: depositphotos.com)
A lengyeleknél is gyorsul az infláció, ezért lépett a kormány (fotó: depositphotos.com)

A magyar újság megjegyezte ugyanakkor: az interjúból nem derül ki egyértelműen, hogy átmeneti vagy hosszabb távú lesz az intézkedés. Morawiecki azt mondta, a lépés negyedévente körülbelül 120 milliárd forintnak megfelelő zloty bevételkiesést okoz a költségvetésnek, és konkrétan arról beszélt, hogy ha két negyedévig tartják meg, akkor több mint 240 milliárd forintnak megfelelő zlotytól esnek el. Ha enyhül az infláció, fokozatos áfaemeléssel térnének vissza a korábbi szinthez - toldotta meg a politikus.

A kormány arra számít, hogy az alacsonyabb áfa következtében 50-55 forintnak megfelelő zlotyval csökken a benzin és a dízel literenkénti ára, és így átlagosan 5 zlotyba, azaz jelenlegi árfolyamon kevesebb mint 400 forintba fog kerülni.

A lengyel kormány már korábban jelezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nullára csökkenti, azaz megszünteti, ám ennek részleteit szintén csak a jövő hétre ígérik - tette hozzá a magyar portál.

Lengyelországban gyorsult a fogyasztói árak emelkedése decemberben éves összevetésben, előzetes számítások szerint. A statisztikai hivatal pénteken nem végleges adatként azt közölte hogy decemberben az éves bázisú infláció 8,6 százalékra nőtt a novemberi 7,8 százalékról. 

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 32,9 százalékkal az üzemanyagárak emelkedtek, miután novemberben 36,6 százalékos növekedést jegyeztek fel. A lengyel jegybank, amelynek inflációs célja 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpont, az idei évre 5,8 százalékos átlagos inflációval számol.

Decemberben a havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,9 százalékra mérséklődött a novemberi 1 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 0,6 százalékos havi infláció szerepelt decemberre. Decemberben a legjelentősebben, 2,1 százalékkal az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára emelkedett novemberhez képest, amikor 1,3 százalékos drágulást mértek ebben a termékcsoportban.