2p

Az áfát viszi lejjebb, nem a bruttó árat maximalizálja.

Lengyelországban 23-ról 8 százalékra csökkentik az üzemanyagok áfáját - közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Interia lapnak nyilatkozva. A döntés a kabinet új antiinflációs programjának a része, amiről a jövő héten mondanak további részleteket -  írta a G7.hu a lapnak adott interjúból idézve.

A lengyeleknél is gyorsul az infláció, ezért lépett a kormány (fotó: depositphotos.com)
A lengyeleknél is gyorsul az infláció, ezért lépett a kormány (fotó: depositphotos.com)

A magyar újság megjegyezte ugyanakkor: az interjúból nem derül ki egyértelműen, hogy átmeneti vagy hosszabb távú lesz az intézkedés. Morawiecki azt mondta, a lépés negyedévente körülbelül 120 milliárd forintnak megfelelő zloty bevételkiesést okoz a költségvetésnek, és konkrétan arról beszélt, hogy ha két negyedévig tartják meg, akkor több mint 240 milliárd forintnak megfelelő zlotytól esnek el. Ha enyhül az infláció, fokozatos áfaemeléssel térnének vissza a korábbi szinthez - toldotta meg a politikus.

A kormány arra számít, hogy az alacsonyabb áfa következtében 50-55 forintnak megfelelő zlotyval csökken a benzin és a dízel literenkénti ára, és így átlagosan 5 zlotyba, azaz jelenlegi árfolyamon kevesebb mint 400 forintba fog kerülni.

A lengyel kormány már korábban jelezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nullára csökkenti, azaz megszünteti, ám ennek részleteit szintén csak a jövő hétre ígérik - tette hozzá a magyar portál.

Lengyelországban gyorsult a fogyasztói árak emelkedése decemberben éves összevetésben, előzetes számítások szerint. A statisztikai hivatal pénteken nem végleges adatként azt közölte hogy decemberben az éves bázisú infláció 8,6 százalékra nőtt a novemberi 7,8 százalékról. 

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 32,9 százalékkal az üzemanyagárak emelkedtek, miután novemberben 36,6 százalékos növekedést jegyeztek fel. A lengyel jegybank, amelynek inflációs célja 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpont, az idei évre 5,8 százalékos átlagos inflációval számol.

Decemberben a havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,9 százalékra mérséklődött a novemberi 1 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 0,6 százalékos havi infláció szerepelt decemberre. Decemberben a legjelentősebben, 2,1 százalékkal az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára emelkedett novemberhez képest, amikor 1,3 százalékos drágulást mértek ebben a termékcsoportban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!