5p

A taszári repülőtér értékesítéséről szóló adásvételi szerződés egy pontja szerint a vevőnek egy éven belül legalább 200 ezer euró értékű kereskedelmi, ipari és logisztikai célú beruházást kell végrehajtania. Ám a Billion Up Kft. nem rendelkezik ezzel a referenciával. És a Chi Fu-csoport többi tagjához köthető hasonló beruházás esetén is sántít a történet.

Az új, kínai tulajdonos szinte biztosan létesít naperőművet is a nemrég birtokába került taszári légibázis területén. Lapunk ugyanis közérdekű adatigénylés keretében kérte és meg is kapta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től az adásvételi szerződést és annak mellékleteit. A szerződés VI. 4. pontja rögzíti, a vevő vállalja, hogy a birtokátruházástól számított 1 éven belül legalább 200 ezer euró értékű kereskedelmi, ipari és logisztikai célú beruházást hajt végre. Ezzel összefüggésben pedig igazolja, hogy az Európai Unió területén belül ugyanilyen értékű referenciával rendelkezik.

A szerződés 17. számú mellékletében az áll, a vevő Billion Up Kft. rendelkezik ezzel a referenciával, ugyanis 2023 júniusáig 200 ezer eurót meghaladó értékű beruházást hajtott végre, mint írják,

„többek között a Borsodnádasd 0145/6, 0148 hrsz. alatti ’Borsodnádasd 30 MW Naperőmű’ néven ismert beruházási területen is”.

Ám a történet itt kicsit sántít. Mint azt lapunk megírta, a taszári repteret megvásárló Billion Up Kft. Frank Liu tajvani milliárdos cégbirodalmának tagja. A 2020 végén alapított, 2021 elején bejegyzett cégnek azonban a mérlege tanúsága szerint 2022. december 31-én egyáltalán nem voltak beruházásai, a március 21-én keltezett kiegészítő mellékletében sem tüntetett fel ilyen jelentős, a mérlegfordulónap óta történt eseményt.

A borsodnádasdi naperőmű ugyanis nem a Billion Up Kft., hanem az ugyancsak a Chi Fu-cégcsoporthoz tartozó Most Treasure Kft. beruházása. Legalábbis ez derül ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal környezet- és természetvédelemért felelős főosztályának közleményéből, mely Borsodnádasd honlapján is fellelhető. Erről a cégről azt érdemes tudni, hogy éves beszámolójának mérlegében 2022 végén 653 millió forint beruházást mutatott ki, ami azt jelenti, hogy valóban az övé lehet a naperőmű, noha árbevétele nincs. A borsodi településnek a beruházás miatt készült 2021-es területrendezési tervében az szerepel, hogy a Most Treasure Kft. a Chi Fu Group nemzetközi vállalatcsoportba tartozó Chi Fu Resources Kft. projektcége, a hatásbecslési dokumentáció pedig a Most Treasure-t tervezőként, míg a Chi Fu Resourcest beruházóként említi. Tény, mindkét vállalkozás az Efftronics (Asia) Ltd.-hez kötődik leányvállalatként.

A Chi Fu Resourcest szintén 2020-ban alapították 470 millió forintos jegyzett tőkével, és már az első évben 30,2 millió forint bevételt ért el – a kiegészítő melléklet tanúsága szerint – komplex projektmenedzsment szolgáltatással. Ez az összeg 2021-ben 242 millió, 2022-ben pedig 124,2 millió forintra rúgott.

Tényleg van Frank Liu cégeinek megfelelő referenciája? Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Tényleg van Frank Liu cégeinek megfelelő referenciája? Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Érdekesség viszont, hogy

a borsodnádasdi naperőmű-beruházás elkészültének egyelőre semmi nyoma nincs

sem a település honlapján, sem a Facebook-oldalán. Nem találtunk ilyen bejegyzést a térség országgyűlési képviselőjének, Riz Gábornak a közösségimédia-oldalán sem, pedig a politikusok pártállástól függetlenül szeretnek kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében pózolni egy-egy nagyberuházás bejelentésétől a szalagátvágásig mindenütt.

Ettől persze még előfordulhat, hogy a napelempark papíron alakul, és a beruházás soron feltüntetett összeg a különböző engedélyek, tervdokumentációk értékét jelenti, az is lehet, hogy elkezdődtek az előkészítő munkálatok. Ám az adásvételi szerződésben a Billion Up Kft. által megjelölt „elvégzett beruházás” mint referencia helyett nincs nyoma sem a Most Treasure Kft., sem a Chi Fu Resources Kft. részéről ilyen befejezett beruházásnak.

Korábban is felmerült

Nem először merül fel a taszári reptér hasznosítása mentén a napelempark létesítésének gondolata. A kormány először az SGF Silu Global Fund Zrt.-t jelölte ki az ingatlanegyüttes vevőjének, később ennek többségi tulajdonosa lett a hazai napelempiac egyik meghatározó cégeként ismert Optimum Solar Zrt. Ez a vállalkozás pedig már a saját honlapján is tett egyértelmű utalást arra, a terület alkalmas naperőmű telepítésére. Így fogalmaznak:

„Taszár és a légibázis tökéletesen megfelel a naperőmű-fejlesztési követelményeknek: van szabad földterület, rendelkezik hálózatcsatlakozási lehetőséggel, valamint a megvalósítható naperőmű-kapacitás is nagy volument jelenthet”.

Később a kormányzat visszavonta azt a határozatot, melyben az SGF-et jelölte ki vevőnek, és árverésre bocsátotta az ingatlancsoportot. Az új kormányhatározatban azonban már nem szerepel az a kitétel, mely szerint a területet kereskedelmi repülőtér céljaira kell hasznosítani. Így az árverés győzteseként tulajdonossá vált Billion Up Kft. jóval szabadabb kezet kapott a terület átalakítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!