<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az évtized közepére új üzemet akar építeni Európában a Volvo Cars, hogy teljesíteni tudja az évi 1,2 millió jármű gyártására vonatkozó célját - közölte Björn Annwall, a svédországi autógyártó vállalat pénzügyi igazgatója az Automobilwoche című német szaklapban vasárnap megjelent interjúban.

A kínai Geely többségi tulajdonában álló Volvo Carsnak jelenleg két gyára van, egy Svédországban, a másik pedig Belgiumban. A két gyár kapacitása azonban nem elégséges, ezért szükség van egy harmadik üzemre is - közölte az MTI.
Anwall közlése szerint azt még nem döntötték el, hogy hol akarnak új gyárat létesíteni. A vállalat 2010-ben még 373 ezer személyautót értékesített, jelenleg pedig évi mintegy 800 ezer autót gyárt.
A Volvo Cars márciusban jelentette be, hogy a következő évtizedben már csak elektromos autókat fog gyártani, minden belsőégésű motoros modelljét kivezeti a piacról 2030-ig, beleértve a hibrid hajtásláncú modelleket is.

Még nincs kijelölve, melyik országban létesül az új üzem. Fotó: DepositphotosMég nincs kijelölve, melyik országban létesül az új üzem. Fotó: Depositphotos

A Volvo globális értékesítésének felét 2025-re teljesen elektromos autók adják majd, a másik felét pedig hibrid járművek. A Volvo Cars emellett forgalmának súlypontját fokozatosan internetes értékesítési csatornára helyezi át. A világszerte működő 2400 márkakereskedő a jövőben csak szerviz szolgáltatásokat nyújt majd és az online vásárlások lebonyolításában nyújt segítséget ügyfeleinek.
A Zhejiang Geely Holding Group 2010-ben vásárolta meg az amerikai Ford konszerntől a svéd autógyártót 1,8 milliárd dollárért.
Elsődleges részvénykibocsátás keretében a göteborgi székhelyű vállalat október végén lépett tőzsdére Stockholmban, de a többségi tulajdonos a kínai Geely maradt. Közel 380 millió részvényt értékesítettek darabként 53 svéd koronás (6,22 dolláros) kibocsátási áron, és az ebből befolyó mintegy 20 milliárd svéd koronát is arra használják fel, hogy 2030-ra teljesen átálljanak az elektromos autók gyártására.
A Volvo Cars pénteken 17,65 százalékos pluszban, 76,00 svéd koronán zárta a tőzsdei kereskedést, ami alapján a vállalat piaci tőkeértéke meghaladja a 226 milliárd koronát (26,5 milliárd dollárt).
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.