3p

Első számú célpontjai vagyunk a térségben a kínai befektetőknek a pénzügyminiszter szerint.

Magyarország mára a kínai befektetők elsőszámú célpontjává vált a régióban, a világ második legnagyobb bankjának budapesti fióknyitása tovább erősíti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat - hangsúlyozta Varga Mihály, miután hivatalában fogadta a China Construction Bank csoport (CCB) elnökét, Tien Kuo-lit.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország növelje regionális pénzügyi központi szerepét, amelyhez hazánk versenyképes üzleti környezete és elhelyezkedése megfelelő alapot ad.

A közelmúlt kihívásai ellenére - a világjárvány, majd a szomszédságunkban zajló orosz-ukrán háború - a magyar-kínai kapcsolatok lendülete nem csökkent - jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette: a Kínával folytatott együttműködés fejlődése töretlen maradt, amit a gyakori magas szintű találkozók és a gazdasági, kereskedelmi és kulturális téren megvalósuló sikeres projektek is mutatnak.

A pénzügyminiszter elmondta: 2022-ben Kína volt Magyarország legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem teljes volumene közel 6 százalékkal nőtt és meghaladta a rekordot jelentő 13 milliárd dollárt.

Magyarország a kínai befektetők első számú célpontja Közép-Kelet Európában, a kínai befektetések összértéke elérte a 8 milliárd dollárt

- jegyezte meg Varga Mihály.

Magyarország és Kína pénzügyi kapcsolatairól szólva Varga Mihály kijelentette: az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtott végre Magyarország a kínai és hongkongi kötvénypiacokon. Ezek azt bizonyítják, hogy az ázsiai befektetők bíznak a magyar gazdaságban. Elmondta, hogy 2021-ben Magyarország a világon az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény kibocsátóként jelent meg a kínai kötvénypiacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki. A sikeres kibocsátásban a CCB is közreműködött - mutatott rá a tárcavezető.

A PM közleménye szerint a China Construction Bank Corporation a világ második legnagyobb bankja, magyarországi működését 2022 júniusában kezdte meg. Az intézmény egyike Kína négy nagy állami kereskedelmi bankjának, szoros együttműködést tart fenn a kínai gazdaság stratégiai iparágainak vezető vállalataival. Tien Kuo-li, a CCB elnöke a magyarországi fióktelep április 19-i megnyitójára érkezett Budapestre.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!