TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 24. 15:33

A Pénzügyminisztérium nem változtat az idei gazdasági előrejelzésén.

Sajtótájékoztató keretében mutatta be ma Varga Mihály pénzügyminiszter a frissiben felállt Gazdasági Operatív Törzs tagjait, egyben ismertette a testület feladatait. Ezek sorában kiemelkedik a bürokrtatikus, adminisztratív akadályok feltérképezése és elhárítása (ideértve az uniós támogatási programokat), melyekről javaslatokat tesznek a kormány számára.

Az ügyrendre vonatkozó kérdésünkre a miniszter elmondta, hogy a testület akkor ülésezik, amikor megvitatásra érdemes javaslat érkezik, vagyis nincs megszabott rendszeres ülésend. Írásban azonban folyamatos lesz a konzultáció. Elmondta továbbá, hogy a mai alakuló ülést követő ülésen részt vesz Parragh László, az MKIK elnöke is.

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A GOP mandátuma 2022 végéig szól, vagyis átnyúlik a következő kormányzati ciklusra - derült ki továbbá a lapunk munkatársának adott válaszból.

Az elhangzottak alapján a feladatkörük sok hasonlóságot mutat a Nemzeti Versenyképességi Tanácséval, de a miniszter szerint mindkét testület munkájára szükség van, egymásnak is tehetnek javaslatokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a GOP-ban az állami szervek képviseltetik magukat, az NVT-t viszont főleg az üzleti élet szereplői alkotják. A miniszter azzal indokolta a GOP létrehozását, hogy a járvány már nem fenyegeti a magyarokat, most a magyar gazdaság újraindításán van a sor.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs tagjai közt van Sors László (NAV), Guller Zoltán (Magyar Turisztikai Ügynökség), Keszthelyi Nikoletta (fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár), Ésik Róbert (HIPA).

Varga Mihály a gazdasági környezetről azt mondta, hogy az április volt a mélypont, májusban már a kilábalás jeleit lehetett látni. Lapunk kérdését - hogy mit szól a tegnapi kamatvágáshoz, azzal szerinte elérhető-e idén a tényleges gazdasági növekedés - azzal hárította el, hogy a tájékoztató témája a GOP munkája. Más újságírói kérdésre aztán közölte, hogy a kormány nem változtat az idei és jövő évi GDP-előrejelzésén, továbbra is -3, valamint 4,8 százalékos növekedéssel számolnak (a monetáris tanács eddig 2-3 százalékot látott elérhetőnek, tegnap óta 0,3-2 százalékot látnak reálisnak).

Elhangzott továbbá, hogy a Gazdaságvédelmi Alap idei 923 milliárdos keretéből 904 milliárdot használtak már fel új beruházásokra, munkahelyteremtésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.