Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Alapvetően a 10 százaléknyi Mol-részvényei utáni osztaléknak köszönhető a 13,4 milliárd forintos 2019. évi adózott nyereség.

Megjelent a Budapesti Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 2019-es beszámolója. Eszerint pénzügyi műveletekből közel 13,6 milliárd forintra bevételre tett szert. Ez az az összeg, amelyet osztalékként kapott az alapítvány a neki juttatott 10-10 százalékos Mol-, illetve Richter-részvények után. Ebből a 13,6 milliárdból a Mol osztaléka 11,7 milliárd, a Richteré 1,9 milliárd.

Rákényszerülhetnek a tőzsdei részvényeik értékesítéséreRákényszerülhetnek a tőzsdei részvényeik értékesítésére

E bevétellel szemben az alapítványnak mindössze 95,2 milliós ráfordítása keletkezett, ennek következtében a 2019-es évet 13,4 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta. A ráfordítások több mint kétharmada, csaknem 62 millió személyi jellegű, míg 33,2 millió anyagi.

A személyi kiadásokból 19,35 millió forintot emésztettek fel a tavaly még öt kuratóriumi tag – Hernádi Zsolt Mol-vezér, Csák János üzletember, volt londoni nagykövet, Lánczi András, a Corvinus rektora, Martonyi János volt külügyminiszter és Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója – juttatásai. Azaz alig valamivel több mint féléves munkáért, tekintve, hogy az alapítvány 2019. május 23-án jött létre, fejenként közel 4-4 millióban részesültek.

Mivel az alapítvány mérlegfőösszege 26 milliárd, az 50 százalék feletti eszközarányos profit kiemelkedőnek tekinthető.

Ám a dolgok mostani állása szerint az idei év után egy nagyságrenddel kisebb, mindössze 1,34 milliárd forint osztalékot kaphat az alapítvány a tőzsdei részvényei után. Ennyi jut ugyanis a 10 százalékos Richter-pakettjére, ami már önmagában is 30 százalékkal kevesebb az előző évinél. De ami az igazi érvágás, hogy a Mol a koronavírus-járványra hivatkozva nem juttat a 2019-es nyereségéből részvényeseinek, igaz, az energetikai multi közlése szerint e döntését később felülvizsgálhatja.

Erre reagált a kormány, s módosíttatott törvényt a parlamenttel. Ennek értelmében megváltozott a Corvinusnak átadott Mol- és Richter részvények jogviszonya. Azokat az alapítvány eredetileg még bizalmi vagyonkezelés keretében kapta meg. Ami azt jelentette, hogy azokat nem adhatta el, hanem csak a hozamukat (jelesül az azok után járó osztalékokat) fordíthatta a működése finanszírozására. A törvényi változás után viszont már e részvények vagyonjuttatásnak keretében kapott eszközöknek számítanak, így már értékesíthetők. Azzal a feltétellel, hogy azokat először az államnak kell felajánlani, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor lehet másnak eladni e papírokat.

Márpedig a csütörtöki tőzsdei árfolyamok alapján az alapítvány Mol-részvénycsomagja 156 milliárd, míg Richter-pakettje 130 milliárdot ért, azaz elég ezek mintegy 4 százalékát pénzzé tennie ahhoz az alapítványnak, hogy pótolja a Mol-osztalékfizetés elmaradásából kiesett összeget.

A legutóbbi, nyilvánosan elérhető adat szerint egyébként 2018 november végén a Corvinus 2019-re 11,8 milliárd forintos kiadást és 5,1 milliárdos bevételt irányzott elő, a különbözetet kellett volna állnia a költségvetésnek. Ám az alapítvány 2019 közepi alapítását követően már az ő feladata a működés finanszírozási forrásainak az előteremtése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.