TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Corvinus alapítványának alapító okiratától várják, hogy tisztázza a részleteket.

A Richter tegnapi közgyűlésére készített Éves jelentés egy érdekes megállapítást tartalmaz a tőzsdei társaság 10 százalékát kitevő részvénycsomagot illetően. Arról a pakkról van szó, amelyet a kormány a Corvinus Egyetem rendelkezésére bocsát, hogy így fedezze a működési költségeket.

A Richter központja A Richter központja

Bogsch Erik elnök a részvényeseknek szóló írásos üzenetében a cég üzleti évének taglalása közben erre a csomagra is kitért. Közlése szerint:

"A Richter tulajdonosi szerkezetében a vizsgált év lezárását követően, 2019 februárjában a kormány bejelentette, hogy a társaságban meglévő tulajdonrészéből 10 százaléknak megfelelő részvénymennyiséget a budapesti Corvinus Egyetem finanszírozásának biztosítása céljából egy alapítvány számára ad át. Az átruházás pontos körülményei és időzítése ezen Éves jelentés megírásakor még nem tisztázottak."

Amit úgy is lefordíthatunk, hogy a társaságot kihagyták a részvénycsomag átadásának előkészítéséből, arról nem tájékoztatták a Richter menedzsmentjét, igazgatóságát. Arról már a kormányzati bejelentés idején megjelentek sajtóértesülések, hogy az érintett cégeket nem, vagy nem kellő mélységben tájékoztatták az állami tulajdonban lévő részvényeket érintő döntésekről. Ezt a benyomást erősítette meg a cég egyik csúcsvezetője, aki a tegnapi eseményen érdeklődésünkre elmondta, továbbra sem látnak tisztábban ebben a kérdésben, az egyetem finanszírozását a továbbiakban intéző alapítvány alapító okiratától várják a részletek tisztázását. A dokumentumot egyébként ezen a héten nyújtja be Palkovics László innovációért felelős miniszter a cégbíróságnak.

A kormány az év elején jelentette be, hogy új alapokra helyezi a Corvinus finanszírozását. Ennek részeként létrehozzák a Maecenas Universitatis Corvini alapítványt, és a rendelkezésére bocsátanak 10-10 százalék Richter-, illetve Mol-részvénycsomagot az állami tulajdonrészből. Vagyis az alapítvány tulajdonosa lesz ezeknek a csomagoknak, de csak a hozamukból gazdálkodhat, az alapítói vagyont nem élheti fel.

Ez a koncepció aztán az utolsó pillanatban megváltozott, mint akkor elsőként jeleztük. Egy módosítóval ugyanis kikerült az a rész a törvényjavaslatból, amelyik az alapítványok tulajdonába rendelte a két pakettet, ehelyett egy olyan rendelkezés került be, mely szerint az alapítvány bizalmi vagyonkezelésébe kerülnek a részvények. A tulajdonosi jogokat pedig az innovációért felelős miniszter, Palkovics László gyakorolja. A módosítás mögött vélhetően az áll, hogy így a kétszer 10 százalékos, nagyjából 360-380 milliárd forint értéket képviselő csomag így nem kerül ki az állami vagyonkörből, rontva a vagyonmérleget.

Időközben kiderült, hogy kik vesznek részt az alapítvány munkájában. A kuratórium elnöke Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a testület tagja továbbá Lánczi András, az egyetem jelenlegi rektora, Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Csák János üzletember, címzetes egyetemi tanár és Martonyi János jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter. A felügyelőbizottságban helyet kapott Bártfai Béla jogász, Chikán Attila, az egyetem volt rektora, volt gazdasági miniszter és Jánoskúti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere. Czikán Attilán keresztül tulajdonképpen lesz képviselete a Richternek az alapítványnál, a szakember ugyanis a gyógyszergyártó cég felügyelőbizottságának elnöke. Csák János pedig a cég igazgatóságának tagja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.