Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A Corvinus alapítványának alapító okiratától várják, hogy tisztázza a részleteket.

A Richter tegnapi közgyűlésére készített Éves jelentés egy érdekes megállapítást tartalmaz a tőzsdei társaság 10 százalékát kitevő részvénycsomagot illetően. Arról a pakkról van szó, amelyet a kormány a Corvinus Egyetem rendelkezésére bocsát, hogy így fedezze a működési költségeket.

A Richter központja
A Richter központja

Bogsch Erik elnök a részvényeseknek szóló írásos üzenetében a cég üzleti évének taglalása közben erre a csomagra is kitért. Közlése szerint:

"A Richter tulajdonosi szerkezetében a vizsgált év lezárását követően, 2019 februárjában a kormány bejelentette, hogy a társaságban meglévő tulajdonrészéből 10 százaléknak megfelelő részvénymennyiséget a budapesti Corvinus Egyetem finanszírozásának biztosítása céljából egy alapítvány számára ad át. Az átruházás pontos körülményei és időzítése ezen Éves jelentés megírásakor még nem tisztázottak."

Amit úgy is lefordíthatunk, hogy a társaságot kihagyták a részvénycsomag átadásának előkészítéséből, arról nem tájékoztatták a Richter menedzsmentjét, igazgatóságát. Arról már a kormányzati bejelentés idején megjelentek sajtóértesülések, hogy az érintett cégeket nem, vagy nem kellő mélységben tájékoztatták az állami tulajdonban lévő részvényeket érintő döntésekről. Ezt a benyomást erősítette meg a cég egyik csúcsvezetője, aki a tegnapi eseményen érdeklődésünkre elmondta, továbbra sem látnak tisztábban ebben a kérdésben, az egyetem finanszírozását a továbbiakban intéző alapítvány alapító okiratától várják a részletek tisztázását. A dokumentumot egyébként ezen a héten nyújtja be Palkovics László innovációért felelős miniszter a cégbíróságnak.

A kormány az év elején jelentette be, hogy új alapokra helyezi a Corvinus finanszírozását. Ennek részeként létrehozzák a Maecenas Universitatis Corvini alapítványt, és a rendelkezésére bocsátanak 10-10 százalék Richter-, illetve Mol-részvénycsomagot az állami tulajdonrészből. Vagyis az alapítvány tulajdonosa lesz ezeknek a csomagoknak, de csak a hozamukból gazdálkodhat, az alapítói vagyont nem élheti fel.

Ez a koncepció aztán az utolsó pillanatban megváltozott, mint akkor elsőként jeleztük. Egy módosítóval ugyanis kikerült az a rész a törvényjavaslatból, amelyik az alapítványok tulajdonába rendelte a két pakettet, ehelyett egy olyan rendelkezés került be, mely szerint az alapítvány bizalmi vagyonkezelésébe kerülnek a részvények. A tulajdonosi jogokat pedig az innovációért felelős miniszter, Palkovics László gyakorolja. A módosítás mögött vélhetően az áll, hogy így a kétszer 10 százalékos, nagyjából 360-380 milliárd forint értéket képviselő csomag így nem kerül ki az állami vagyonkörből, rontva a vagyonmérleget.

Időközben kiderült, hogy kik vesznek részt az alapítvány munkájában. A kuratórium elnöke Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a testület tagja továbbá Lánczi András, az egyetem jelenlegi rektora, Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Csák János üzletember, címzetes egyetemi tanár és Martonyi János jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter. A felügyelőbizottságban helyet kapott Bártfai Béla jogász, Chikán Attila, az egyetem volt rektora, volt gazdasági miniszter és Jánoskúti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere. Czikán Attilán keresztül tulajdonképpen lesz képviselete a Richternek az alapítványnál, a szakember ugyanis a gyógyszergyártó cég felügyelőbizottságának elnöke. Csák János pedig a cég igazgatóságának tagja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.