<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Covid antitest szint-mérése azt mutatja meg, hogy az adott páciens szervezetében mennyi ellenanyag van jelen.

2021 utolsó negyedévében 16 százalékkal több ellenanyagszint-mérésre volt igény, mint az azt megelőző második negyedévben. De novemberben már 76 százalékkal többen kértek ilyen vizsgálatot, mint júliusban. Tavaly egyébként a fő oltási időszakban, azaz március és június között végeztették a legtöbb ellenanyag vizsgálatot, amely akkor több, mint a duplája volt a nyári időszakban tapasztalt forgalomnak - írja a vg.hu az Affidea Magyarország adataira hivatkozva. 

Egyre többen kíváncsiak rá. Fotó: DepositphotosEgyre többen kíváncsiak rá. Fotó: Depositphotos

Fotnos, hogy amennyiben az ellenanyagszint a leletben található eredmény referenciaértéke alatt van, akkor a páciens lelete negatív, azaz nagy valószínűséggel nem védett. A szervezet védettségét a védőoltások és/vagy maga a betegség alakítja ki, ugyanakkor az idő elteltével az ellenanyagok szintje a szervezetben folyamatosan csökken. 

Jelenleg már nem csak a harmadik, ismétlő vakcinát ajánlják a szakemberek, de megnyílt a negyedik dózis felvételének lehetősége is, amelyet a szakemberek csak veszélyeztetett rétegeknek ajánlanak. Mindemellett természetesen nagyon sokan átestek – akár enyhébb tünetekkel vagy tünetmentesen – a Covid-19 fertőzésen, esetükben a védettséget a természetesen szerzett immunitást is befolyásolja.

"Azt is tapasztaljuk, hogy az ismétlő oltások felvétele előtt is nagyon sokan jönnek ellenanyagszintet méretni, hiszen az eredmények függvényében el tudják dönteni, hogy szükségük van-e újabb dózisra. Nagyon sok páciens azért kér ellenanyagszint vizsgálatot, mert igazoltan átesett a betegségen"  – mondja Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Hozzátette, hogy az omikron variáns ellen termelt ellenanyagok is ugyanazok, mint korábban, így a vérből történő ellenanyagszint meghatározás akkor is jó eséllyel ad megfelelő eredményt, ha valaki az omikron fertőzésen esett át. Az viszont elképzelhető, hogy némelyik antigén gyorsteszt érzékenysége csökken az omikron esetében. 

Mint ismeretes jelenleg érvényes védettségi igazolványt, majd február 15-től oltási igazolványt csak az kaphat, aki felvette a harmadik dózist, illetve fél éven belül kapta meg az első két védőoltást, ugyanakkor a betegségen átesett pácienseknek már nem jár automatikusan védettségi igazolás. A hivatalos védettségi státuszt az ellenanyagszint meghatározás eredményei nem befolyásolják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.