2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A benzin literenkénti bruttó átlagára 3, míg a gázolajé 2 forinttal lesz alacsonyabb. Annak hatására, hogy a szintjüket alapvetően befolyásoló világpiaci kőolajárak a múlt héten nagyot zuhantak, miközben a forint csak minimális mértékben gyengült az importelszámolásoknál alkalmazott dollárral szemben. Utoljára csaknem öt hónapja csökkent az üzemanyag ára, azóta csak felfelé változtak a jegyzések.

Amint azt cikkünkben előrejeleztük, megtört a hónapok tartó áremelkedési trend: szerdától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázolajé 2 forinttal csökken - derül ki a holtankoljak.hu közléséből.

A kicsinek is örülni kell. Fotó: depositphotos
A kicsinek is örülni kell. Fotó: depositphotos

Így március 24-étől a következő átlagárakkal találkozhatunk a kutakon: 

95-ös benzin: 432 forint/liter 

Gázolaj: 438 forint/liter 

Mint grafikonunkon is látszódik, utoljára csaknem öt hónapja, még tavaly november elején csökkentek az árak. Akkor a benzinért 84 forinttal kellett kevesebbet fizetni, mint amennyibe az kerül majd szerdától, míg a gázolajnál ez a különbség 75 forintos.

A mostani csökkenést a világpiaci kőolajárak múlt heti zuhanása teszi lehetővé, a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típus hordójának a jegyzése 7 százalékkal, 65 dollárra esett. S ma még tovább, immár 64 dollár alá ment, ami annak az ígéretét hordozza magában, hogy talán a következő, szerdai ármegállapítás során még lejjebb mehetnek a hazai üzemanyagárak, de legalábbis szinten maradhatnak. Különösen, hogy a másik meghatározó tényező, a dollár árfolyama sem változott számottevően, a zöldhasú egységéért egyébként jelenleg 309 forintot kell leszurkolni.

Más kérdés, hogy a szerdai csökkentés ellenére a benzin- és a gázolaj ára csaknem 8 éve nem látott magasságokban tartózkodik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!