3p

Június közepén újra hozzá kellett nyúlni a 2021 legvégén aláírt szerződéshez.

Még 2021 utolsó napjaiban (december 22-én) kötött szerződést a Citadella Vagyonkezelő Zrt. a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt.-vel és a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt.-vel egy igazán nemzeti projekt kivitelezésére, mely szerint a Citadella várfalakkal körülvett területén kellett zászlórudat állítaniuk.

A feladat leírása szerint

"a zászlótartó rúdszerkezet több elemből álló változó (feltehetően felfelé vékonyodó - a szerk.) keresztmetszetű előregyártott acél cső, amely csúcsmagassága a helyszíni összeszerelés után 35 méter. A nemzeti zászló mérete 6*12 méter, melyet motoros szerkezet von fel. A mozgató szerkezet elektromos betáplálásának kiépítése és az áramellátást biztosító ideiglenes transzformátor telepítése szintén jelen beszerzés tárgya. A zászlórúd alapozása a dolomit sziklára készített ágyazatra épített vasbeton tömbalappal történik."

Nos, ezt a munkát az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő nettó 5,8 milliárd forintra árazta be anno, a nyílt eljáráson azonban egyedüli ajánlattevőként a Mészáros-Garancsi páros ennél olcsóbban, 5,3 milliárdért vállalta el a munkát. Ám úgy tűnik, hogy végül majdnem megkapják a kivitelezők az eredetileg becsült értéket.

Citadella madártávlatból. Idővel megújul. Fotó: Wikipedia
Citadella madártávlatból. Idővel megújul. Fotó: Wikipedia

A szerződést ugyanis immár harmadik alkalommal módosították 2023. június 15-én. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint egyes munkák elmaradtak, ezért ennek értékével módosítani kell a szerződés ellenértékét is - a műszaki leírás, költségvetés, pénzügyi és műszaki ütemterv mellett. Az elmaradt munkák ellenértéke a tájékoztatás szerint nettó 185,9 millió forint,

így a projekt végső ára 5,75 milliárd forintra csökken a korábbi módosítások miatt megemelt 5,9 milliárd forintról. Vagyis összességében jelen állás szerint 417 millió forinttal drágult a projekt az első szerződéses árhoz képest.

Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a zászlórúd-projekttel összefüggésben számos más, például előkészítő, feltáró munkákat is el kell végeznie a ZÁÉV-Market párosnak, tehát nem önmagában a rúdállítás kerül ilyen bődületes pénzbe. Sőt, a Várkapitányság egy korábbi tájékoztatása szerint maga a zászlórúd építése a teljes büdzsé mintegy 2 százalékát teszi ki. A többit a falfelületek rekonstrukciója, tisztítása és a vörös mészkő fedlapok újjáépítése viszi el. A zászlórúd egyébként tavaly március 15-e óta a főváros számos pontjáról látható már. 

A ZÁÉV és a Market a hazai - NER-uralta - építőipar két kiemelkedő szereplője, nemcsak a tulajdonosi kör, de méretükből fakadóan is. A ZÁÉV tavaly 79 milliárd forintos árbevételéből 10,4 milliárdos tiszta profitot tudott csinálni, melyet 37 millió forint híján osztalékként kifizetett a tulajdonosnak, a Talentis Group Zrt. birtokában lévő Pannon Speed Pro Zrt.-nek. Nem lehetett oka panasznak Garancsi Istvánnak sem a Market teljesítményére, hiszen 306 milliárdos árbevételből 34,4 milliárd forint nyereség maradt. Ebből 25,7 milliárd osztalékot vett ki a tulajdonos, a Garhartt Invest 2004 Zrt.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!