6p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szükséges pénz 30 százaléka áll rendelkezésre, ezért még programot sem tudtak hirdetni.

Legyen egy olyan fesztivál, ahol viszonylag intim, ám mégis kellően impozáns környezetben összegyűlnek a komolyzene művelői és barátai és néhány nap erejéig elmerülnek a hangok varázsában. Ezzel az alapötlettel keltette életre a Liszt Ferenc Kamarazenekar az Óbudai Társaskör néhány tagjával karöltve a Zempléni Művészeti Napokat 1992-ben. A fő helyszín Sárospatak volt.

A sárospataki Rákóczi várban tartják a nyitókoncerteket. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala
A sárospataki Rákóczi várban tartják a nyitókoncerteket. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala

Zseniális kezdeményezés volt, a fesztivál hamar a határon túlról is elkezdte vonzani a turistákat, szépen profitált ebből a város is, bár Sárospataknak igazán soha nem volt szüksége reklámra, a zempléni táj, az épített örökségek, a Bodrog közelsége miatt a kisvárosra nyáron mindig nyugodtan ki lehet tenni a megtelt táblát.

Új néven

A művészeti napokat 2004 óta az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi Zempléni Fesztivál néven. Az évek során a fesztivál folyamatosan bővült, a kezdetben egy hétvégére szóló programsorozat tíznaposra növekedett.

Azt is gondolhatnánk, egy ekkora múlttal rendelkező hagyományos programsorozat lubickolhat a támogatókban, de ez korántsem igaz. Amióta a korábbi legfőbb támogató, az Antenna Hungária Zrt. kifarolt a fesztivál mögül, folyamatos pénzzavarban vannak a szervezők. A megálmodott műsortervet midig az aktuális pályázati és egyéb támogatásokhoz kell igazítaniuk.

Kiránduló koncert Hercegkúton a Gombos-hegyi pincesoron. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala
Kiránduló koncert Hercegkúton a Gombos-hegyi pincesoron. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala

Ez nem egyszerű folyamat egy olyan közegben, ahol az igazán neves fellépőket évekkel előre kell lekötni úgy, hogy a fesztivál kezdete előtt egy fél évvel nem lehet biztosan tudni, mekkora lesz a büdzsé.

Üres a lista

Ez erre az évre fokozottan igaz. Április végén a fesztivál honlapján még egyetlen programot sem hirdettek meg, csak annyit lehet tudni, a tervek szerint a XXXI. Zempléni Fesztivált augusztus 12. és 21. között rendezik meg. Ha megrendezik egyáltalán, mert Turjányi Miklós fesztiváligazgató szerint még az is elképzelhető, idén elmaradnak a rendezvények.

„A tervezett költségvetésnek jelenleg 30 százaléka áll a rendelkezésünkre, ennyiből csak olyan fesztivált tudnánk a tető alá hozni, ami a minőség rovására menne, és azt semmiképpen nem szeretnénk” – mondta lapunknak Turjányi Miklós.

Konkrét összeget nem árult el, de ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt két évben 150, illetve 170 millió forintból hozták össze, a jelenleg rendelkezésre álló pénz nagyjából 50 millió forint lehet, ami tényleg nem ad okot a derűlátásra.

A Svetilen énekegyüttes visszatérő vendége a fesztiválnak. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala
A Svetilen énekegyüttes visszatérő vendége a fesztiválnak. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala

Adtak be pályázatokat, de még nem kaptak hivatalos értesítést. A fesztiváligazgató szerint addig, amíg az új kormány meg nem alakul, nem is fog a döntés megszületni. Az idő meg közben szorít, hiszen a szerződtetni kívánt előadók türelme is véges.

„Két éve és tavaly nagyon könnyű dolgunk volt, mert a pandémia miatt beszűkültek a fellépési lehetőségek, akiket hívtunk, még köszönetet is mondtak az invitálásért, és a tolluk sem fogott nagyon vastagon, amikor a honoráriumokról tárgyaltunk.”

Mára ez a helyzet is megváltozott, a művészek szeretnék szép fokozatosan visszatermelni az elmúlt két év alatt lecsökkent bevételeiket, ezért most a korábbinál jóval emeltebb áron szerződnének.

„Ha mindenáron meg akarjuk rendezni idén a fesztivált, akkor muszáj lenne kötelezettséget vállalni a semmire. Megállapodásaink vannak, a magyar művészek ugyanabban a közegben élnek, amiben mi, ezért tudják, várni kell türelemmel. Külföldi produkciók szerződtetésére esélyünk sincs”.

Tokaj-Hegyalján a fesztivál programjainak elengedhetetlen elemei a finom borok. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala
Tokaj-Hegyalján a fesztivál programjainak elengedhetetlen elemei a finom borok. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala

A fesztivál költségvetésének a javát a járulékos költségek adják. A művészeket utaztatni kell, szállást, ellátást kell biztosítani. Ezzel még nem is lenne baj – teszi hozzá Turjányi Miklós, de a szállások ára az elmúlt három évben Tokaj-Hegyalján és Zemplénben a duplájára nőtt, ami további fejfájást okoz a szervezőknek.

A fesztiváligazgató úgy érzi, nehéz kilépni abból a körből, ahová a fesztivált „berakták”. Szerinte a kormánynak kiemeltebben kellene támogatnia 15-20 fesztivált. Ide sorolja többek között a Művészetek völgyét, az Ördögkatlant, szerénységből a saját fesztiválját a sor végén említi.

„Az elmúlt két évben a tíz napig tartó több mint hetven programot felvonultató fesztiváljainkat 150-170 millió forintból hoztuk össze. Csak összehasonlításképpen, a Bartók Tavasz 1,5 milliárdos költségvetéssel rendelkezik. Félreértés ne essék, nem tőlük irigylem, a miénket keveslem” - mondja.

Nem emelhetnek árat

Van ugyan egy-két céges támogatója a fesztiválnak, de a költségvetés 75-80 százalékát az állami támogatások adják. Az önkormányzatok támogatása 5-6 százalékra tehető. A jegyeladásból származó bevétel nagyjából 10 százalék, mert zömmel olyan játszóhelyeken fordulnak meg, ahol legfeljebb 80-100 nézőt tudnak fogadni. Miután a koncertlátogatóknak az utóbbi években nagyjából a fele zempléni, ezért igazán árat sem emelhetnek, mert ötezer forintért a helyiek nem fognak jegyet venni, hiába ez Zemplénben az év legjelentősebb kulturális eseménye.

Turjányi Miklós meséli, pár évvel ezelőtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Operaház főigazgatója elment a fesztiválra. Végignézett a programkínálaton, a fellépők névsorán, majd azt mondta, ezt nagyjából 250-300 millióból hozhattuk össze.

„Ez lenne az egészséges, de abban az évben pont 100 millió forint volt az összköltségvetésünk.”

A terv szép, de…

A fesztiváligazgató sorolja, mi hátráltatja az ügyüket. Télen a pandémia bizonytalanította el a döntéshozókat, tavasszal a választás lökte hátra az ügyüket. Közbejött egy háború a szomszédban, ami a térségben élőket is érinti, hiszen az ukrán menekültek egy része Zemplénben jelent meg.

A Zempléni Fesztivál házigazdája évek óta a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala
A Zempléni Fesztivál házigazdája évek óta a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar. Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook oldala

Pedig az idei terv nagyon szép a fesztiváligazgató szerint. Néhány olyan előadóval is folyamatos tárgyalásban állnak, akik a korábbi években már jöttek volna, de egyeztetési problémák miatt nem tudtak közös nevezőre jutni. Olyan fellépőket is invitáltak, akik korábban még nem jártak a fesztiválon. Erős lenne az idei jazzfelhozatal és nagyon jó színházi produkciók bólintottak rá a szóbeli felkérésre.

„Melegen tartjuk a fesztivált, de sokáig várni nem tudtunk. Alkudni sem lehet a fellépők áraiból. A végleges szerződésekhez viszont költségvetés kell, ami jelenleg nincs. Bármi áron nem fogjuk megtartani a fesztivált, az elmúlt évtizedekben kialakult imázs és rang miatt nem engedhetünk a színvonalból. Nagyon sajnálnánk, ha a tavalyi jubileumi harmincadik fesztivál után idén nem tudnánk megjelenni Zemplénben. Még várunk és bizakodunk.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!