4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A múlt évben összesen csaknem 8 milliárd forint bevételből gazdálkodhatott a kilenc parlamenti párt. Pocsék évet zárt az MSZP, tarolt a DK, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a parlamentbe jutással közel hétszer annyi bevételhez jutott, mint 2021-ben.

A szocialisták tetemes, 220 millió forintos mínusszal zárták 2022-t. A 650,6 milliós bevétel mellé 870,8 milliós kiadás társult – írja a Telex. A választás után mindössze tízfős frakciót tudtak alakítani a szocialisták, így az állami támogatásuk is megcsappant a második félévre. Az MSZP-frakció 2022-ben a korábbi 235 helyett csak 60 millió forint állami támogatásban részesült, a központi költségvetésből ugyanakkor a párt közel 95 millióval többet, 399,9 millió forintot kapott tavaly, mint egy évvel korábban. A bevételeik közel hatodát a párttagok és szimpatizánsok adományai tették ki.

A Fidesz kiadásai 115 millió forinttal haladták meg a bevételeket. Egy év alatt több mint 1,3 milliárd forinttal növelték a bevételeiket. Az áprilisi választás után nőtt a Fidesz állami támogatása: a párt a korábbi 967,8 milliárd forint helyett 1,7 milliárdot kapott 2022-ben a központi költségvetésből, a frakció után pedig további 927 milliót tudtak felvenni tavaly.

Komoly mínusz lett a kasszában. Fotó: MTI
Komoly mínusz lett a kasszában. Fotó: MTI

  A Mi Hazánk Mozgalom bevételei és kiadásai közel hétszeresére nőttek egy év alatt.

  A Mi Hazánk Mozgalom látványos erősödését jelzi, hogy 2020-ban még csak 10 millió forintnyi bevételük volt, tavaly pedig 801,7 millióval a harmadik helyen végeztek a Fidesz és a DK mögött. Toroczkai Lászlóék a frakció után 141,8 millió forintos támogatást, a központi költségvetésből pedig 588,5 millió forintot kaptak tavaly.

  Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy messze a Mi Hazánknak volt a legkisebb bevétele a tagdíjakból: még a Párbeszéd kasszájába is több, mint kétszer annyit fizettek be a párttagok.

  A pártok bevételei négy fő forrásból jönnek össze:

  • a legstabilabb és legfontosabb pénzügyi forrás a költségvetésről szóló törvényben meghatározott állami támogatás, amely a választáson egy százalék fölött teljesítő pártoknak jár. Ennek a mértékét minden választás után a következő négy évre határozzák meg.
  • A parlamenti frakciók a képviselői létszám alapján kapnak havi támogatást, amit továbbadhatnak a pártnak.
  • További bevételt jelentenek a tagdíjak és
  • az egyéb hozzájárulások, támogatások.
  • A pártok ezen kívül cégeket is alapíthatnak, valamint önálló gazdasági tevékenységet is végezhetnek (például ajándéktárgyaikat árusíthatják), ez azonban Magyarországon nem szokott számottevő bevételt jelenteni.

  A Momentum több mint kétszer akkora bevételből gazdálkodhatott 2022-ben, mint egy évvel korábban. A párt 217,5 milliót kapott a központi költségvetésből, a tízfős frakció után pedig 267,2 millió állami támogatás járt. Gelencsér Ferencék közel 20 millió forintos többlettel zárhatták a tavalyi évet.

  A DK-nak 190 millió forinttal több bevétele volt, mint kiadása. A korábbinál hat fővel nagyobb frakciót tudtak alapítani az áprilisi választás után, így a párt 243 millió forintot kap a központi költségvetésből, a frakció után pedig 287 milliós állami támogatás járt. A DK bevételeinek közel harmadát, 231 millió forintot a párttagok és szimpatizánsok adományai, támogatásai adják. Az LMP-nek csökkentek a kiadásai tavaly 2021-hez képest, de bevételei is megcsappantak. A korábbi 217,9 milliós központi költségvetési támogatás után 2022-ben csak 152,3 millió forintot kapott ezen a címen az LMP. A zöld párt és a KDNP is pozitívan zárta az évet: előbbi 10, utóbbi 12 milliós többlett tudott beírni a friss pénzügyi beszámolójába.

  Nagyot bukott tavaly gazdaságilag a Párbeszéd-Zöldek is: Karácsony Gergely pártja 69,2 millióval többet költött, mint amennyi bevétele volt. Nőtt a párt állami támogatása, a tagdíj-bevétele és több adomány is érkezett hozzájuk, a kiadásaik ugyanakkor 75 millióval emelkedtek egy év alatt.

  Veszteséges volt a Jobbik-Konzervatívok is, a 603 millió forintos bevétel mellé 652 milliós kiadás folyt be.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!