<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

A kínai Sinopharm által is használt technológiával készít vakcinát a francia cég, amelytől korábban százmilliós tételt rendeltek a britek - most azonban felmondták a szerződést.

A francia Valneva SA bejelentette: az Egyesült Királyság kormánya felmondta a korábban kötött vakcinaszállítási szerződésüket - írja a Bloomberg. A francia gyógyszergyártó alternatívát szállítana az elölt vírust tartalmazó oltással a brit piacra, a mostani lépés azonban igencsak érzékenyen érinti a céget.

A brit kormány azt állítja, a francia társaság megszegi szerződéses kötelezettségeit - a Valneva azonban ezt vitatja. 2021-re és 2022-re 100 millió adag oltóanyag leszállítására volt szerződése a társaságnak Londonnal, további opcióval 90 millió vakcinára 2025-ig.

A laborban pedig folyik a munka - fotó: ValnevaA laborban pedig folyik a munka - fotó: Valneva

A Valneva vakcinája jelenleg tesztelési fázisban van, és úgy számoltak, jó kiegészítője lehetne a meglévő vakcinapalettának az Egyesült Királyságban. Az ő oltóanyaguk ugyanis elölt vírust tartalmaz - ez a több évtizede létező és alkalmazott technológia a Bloomberg összefoglalója szerint a teljes vírust támadja, és nem csak a tüskefehérjét, így egyes tudományos vélemények szerint jobban teljesíthet a különböző variánsok mellé.

A nálunk alkalmazott oltások közül egyébként a kínai Sinopharm működik ezen az elven; az orosz Szputnyik és az AstraZeneca vektor alapú vakcinák (egy adenovrussal juttatják be a szervezetbe a tüskefehérje DNS-ét); a Pfizer és a Moderna vakcinája mRNS típusú, ami a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját mRNS segítségével juttatja be a szervezetbe, megtanítva a testet a tüskefehérje előállítására és immunválasz kiváltására anélkül, hogy a vírus maga bekerülne a szervezetbe.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.