2020. június 16. 16:36
MTI

Már szerda éjfélkor véget vetne a rendkívüli jogrendnek a kormány - mondta Gulyás Gergely. Az augusztus 20-i rendezvényről és az időseknek fenntartott bevásárlási idősávról is volt szó.

A kabinet azt kéri, mielőbb hirdessék ki a kedden megszavazott, a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján, az Országházba az MTI tudósítása szerint.

A magyar alkotmány szabályai világosak, a kormánynak ebben a helyzetben törvényalkotási jogosítványai voltak, de ez most véget ér - mondta. Hangsúlyozta: az első hullámon túl van az ország, nem tudni, lesz-e második, de az operatív törzs megmarad, és a törvénybe foglalt rendelkezések is fennmaradnak.

Gulyás Gergely egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely Gulyás Gergely egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Hozzátette: a veszélyhelyzet megszűnik, de a vakcina kifejlesztéséig a járvány megmarad, így bizonyos intézkedésekre szükség lesz. A járványügyi készültség nem hasonlítható a korábbi veszélyhelyzethez, döntően szakmai intézkedésekről van szó - mutatott rá. (A járványügyi készültségről szóló törvény alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik - részletek itt.)

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a kormány még nem hozott végleges döntést az augusztus 20-i rendezvényekről, ha lehetséges azok megtartása, jó alkalmat jelenthetnek a turizmus újraindítására, a gazdasági élet újraindításához járulnának hozzá.   Később döntenek arról, hogy a szakemberek véleménye alapján kockázatmentesen megrendezhetők-e, egyelőre csak tervek vannak - közölte. A tervek mindenesetre grandiózusak: ahogy arról beszámoltunk, nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhetnek az augusztus 20. alkalmából szervezett rendezvények, amihez 1,3 milliárd forintos tűzijáték is hozzácsapódhat majd.

Gulyás Gergely azt is elmondta: a kormány még nem döntött a vásárlási szabályok módosításáról. Korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte: szerdán dönt erről a kormány.

Gulyás Gergely és a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője emellett számos alkalommal kifejtette: kiderült, hogy nem lehet a baloldalra számítani a bajban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.