<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – egyebek között ez olvasható ki a Policy Agenda elemzéséből.

A kutatóintézet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számolta ezt ki - közölte az RTL. Az eredményeket most tették közzé. A létminimum-számítás azt mutatja meg, hogy mennyi bevételre van szüksége egy embernek a minimális életszínvonal fenntartásához. A KSH 2015 óta nem teszi közzé ezeket az adatokat.

2020-ban egy embernek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához a Policy Agenda elemzése alapján. Az kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt.

Egyre több a szegény Fotó: Pixabay
Egyre több a szegény Fotó: Pixabay

Az elemzést készítő Policy Agenda kutatási igazgatója, a KSH egykori elnöke Belyó Pál, aki szerint az adatok azt mutatják, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

A magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is.

Míg Budapesten az emberek 19 százaléka, addig a községekben átlagosan 40 százalékuk élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek több mint 43 százaléka élt a létminimum alatt.

A minimális megélhetéshez szükséges összeg egyébként egy család méretétől is függ. Ahol például két felnőtt és két gyerek van, ott összesen 308 ezer forintot kellett keresnie a felnőtteknek ahhoz, hogy szerény körülmények között megélhessenek. De egy egyedül élő nyugdíjas esetében is más a helyzet. A nyugdíjas háztartásoknál nem 124 ezer, hanem csak 114 ezer forint az egy főre jutó havi létminimum.