<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Zelenszkij csak Putyinnal tárgyalna, életfogytiglanra ítéltek a háborús bűnök miatt megtartott első perben egy orosz katonát, miközben többezer társa követett el háborús bűnöket. Az elmúlt órák háborús eseményei.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Vlagyimir Putyin az egyetlen orosz politikus, akivel hajlandó találkozni, hogy megvitassák a háború befejezésének módját. „Az Orosz Föderáció elnöke dönt mindenről, ezért nem fogadhatok el bárkit” – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumon tartott videóbeszédében. Azt is kijelentette, hogy teljes olajembargót, az orosz bankok leválasztását a globális pénzügyi rendszerből, az orosz IT-szektor teljes elszigetelését és az Oroszországgal folytatott kereskedelem tilalmát szorgalmazza a nyugattól.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az első orosz őrmestert Kijevben 2022. május 23-án. Fotó: MTI/EPAÉletfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az első orosz őrmestert Kijevben 2022. május 23-án. Fotó: MTI/EPA

  • Lemondott egy orosz diplomata Genfben, amiatt, hogy országa megtámadta Ukrajnát, így tiltakozva az orosz külpolitika ellen. Borisz Bondarev, a genfi ​​ENSZ-képviselet tanácsadója nyilvános nyilatkozatában ezt írta: „Soha nem szégyelltem ennyire a hazámat.”
  • Kijevi bíróságon életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy orosz katonát egy ukrán civil meggyilkolásáért. Ő az első, akit háborús bűnök miatt elítéltek a háború első napjaiban történtekért.
  • Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze elmondta, hogy 48 orosz katonát vádolnak háborús bűnökkel, és mintegy 13 ezer orosz katona feltételezett háborús bűneinek ügyében nyomoznak. Ugyanakkor az ukránok mintegy 600 gyanúsítottat tartanak fogva, akikről feltételezhető, hogy háborús bűnöket követtek el. 
  • Húsz ország jelentette be, hogy tovább támogatja segélyszállítmányaival Ukrajnát, és fejlettebb fegyvereket küld Ukrajnának, köztük szigonyvetőt és rakétákat a partok védelmére - mondta Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn újságíróknak. Dánia ígéretet tett arra, hogy Harpoon-rakétákat küld, amelyekkel az orosz haditengerészetet ki lehet üldözni Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből, lehetővé téve a gabona és más mezőgazdasági termékek exportjának újraindítását.
  • Az Európai Unió valószínűleg "napokon belül" megállapodik az orosz olajimportra vonatkozó embargóról, és megkövetelheti a globális olajárak korlátozását mondta hétfőn Németország gazdasági minisztere. „Napokon belül áttörést érünk el” – helyezte kilátásba Robert Habeck, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Államok azon a javaslaton dolgozik, hogy többé ne fizessenek bármilyen árat az olajért, hanem korlátozzák a globális árakat.
  • Bíróság elé állítják azokat az ukrán harcosokat, akik feladták magukat a mariupoli kikötővárosban található Azovsztal acélműben – mondta az orosz állami médiának a szeparatista donyecki régió vezetője, Denis Pusilin.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.