5p

Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei az orosz-ukrán konfliktusban. 

A Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyankában lényegesen szörnyűbb a helyzet, mint Bucsában, ahol az ukrán vezetés több száz civil lemészárlásával vádolja a várost egy hónapig ellenőrzése alatt tartó orosz haderőt - derült ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszaka közzétette videoüzenetéből.

Megkezdődött a romok eltakarítása. Lényegesen szörnyűbb ott a helyzet. Még több áldozatot szedtek az orosz megszállók - fogalmazott az elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett üzenetben.

Az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt gyilkolt meg Bucsában. A helyenként hátrakötözött kezű és az utcán heverő holttestekről készült felvételek bejárták a világot, és hatalmas felháborodást váltottak ki. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

És mi történik majd, amikor a világ megismeri a teljes valóságot arról, hogy mit tettek az orosz katonák Mariupolban?

- tette fel a kérdést Zelenszkij. Ott szinte minden utcán az van, amit a világ Bucsában és a kijevi térség más városaiban láthatott, miután az orosz csapatok visszavonultak - mondta az ukrán elnök. Szerinte egyébként a megszállók olyan propaganda terjesztésére készülnek, amely azt mutatja majd, hogy a mariupoli civil áldozatokat az ukrán hadsereg gyilkolta meg.

Zelenszkij ismét megszólalt. Fotó: depositphotos
Zelenszkij ismét megszólalt. Fotó: depositphotos

Volodimir Zelenszkij emellett kiemelte az ukrán nép bátorságát, és arra szólította fel a világot, hogy vezessen be újabb szankciókat az orosz agresszor ellen.

Halottak Borogyankában

Az ukrán főügyész, Irina Venediktova arról számolt be, hogy Borogyankában két romos épület 26 halottat találtak eddig. Nem árulta el, hogy a hatóságok megállapították-e a halál okát, de azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy légicsapásokat hajtottak végre a város ellen - írja a Guardian.

Kivonultak az oroszok Észak-Ukrajnából

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében arról számolt be, hogy az orosz haderő teljesen elhagyta Ukrajna északi részét, Fehéroroszország és Oroszország felé távozva.

A jelentés szerint ezeknek az egységeknek legalább egy részét Kelet-Ukrajnába helyezik át, hogy a Donbaszban harcoljanak. A brit hírszerzés úgy számol, hogy az újabb bevetés előtt a haderőnek jelentős utánpótlásra van szüksége, így minden északról történő tömeges átcsoportosítás valószínűleg legalább egy hetet vesz igénybe.

A keleti és déli városok orosz ágyúzása folytatódik, és az orosz erők tovább nyomultak délre a stratégiailag fontos Izium városától, amely továbbra is az ellenőrzésük alatt áll – derült ki végül a jelentésből.

Peszkov komoly orosz veszteségekről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője a Sky News-nak adott interjújában említette a „különleges hadművelet” katonai veszteségeit is – az orosz államapparátus továbbra is kerüli a háború szót. A hírtelevízió kérdésére Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó számokat említeni, de kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek, és ez hatalmas tragédia Oroszország számára.

Újabb uniós szankciók Oroszország ellen

Jóváhagyták az európai uniós tagországok az Oroszország elleni újabb szankciókat, köztük a szénimport tilalmát és az orosz hajók kikötési tilalmát - jelentette be az Európai Uniót Tanácsának soros francia elnöksége csütörtök este.

Az Ukrajna megtámadása miatt elfogadott immár ötödik szankciós csomag értelmében a jogszabály közzétételét követően 120 nappal, vagyis augusztus elején lép hatályba az orosz szén importjának tilalma. Ez az első alkalom, hogy az európai országok orosz energiahordozóra vetnek ki büntetőintézkedést. Jelenleg az európai szénimport 45 százaléka származik Oroszországból, aminek az értéke mintegy 4 milliárd euró évente.

Az új megszorító intézkedések teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendelnek el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, amelyek az orosz banki piac 23 százalékát képviselik. Belépési és kikötési tilalmat rendelnek el az orosz - és az orosz üzemeltetésű - hajókra az uniós kikötőkben. Bizonyos mentességet csak az alapvető szükségleteket, például a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius eszközöket és az energiahordozókat szállító hajók élveznek. A tilalom drasztikusan korlátozza az orosz ipar lehetőségeit a kulcsfontosságú áruk beszerzésére.

Az új uniós szankciók keretében célzott exporttilalmat vezetnek be 10 milliárd euró értékben egyes kulcsfontosságú technológiák esetében, valamint 5,5 milliárd euró értékben importtilalmat rendelnek el bizonyos építőanyagoktól kezdve egészen a luxustermékekig. Az EU számos célzott intézkedéssel tiltja továbbá az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzéseken, valamint az orosz állami szerveknek nyújtani tervezett valamennyi pénzügyi támogatást kizár.

Mindemellett további 200 névvel bővítették azok listáját, akik ellen az Ukrajna ellen indított háború miatt beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el; köztük van Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!