<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A hazai gazdaságról alkotott elkövetkezendő 2-3 évre vonatkozó makroképem eltér a konszenzustól: míg legtöbben a bérnövekedés dinamikájának csökkenésére számítanak, mivel a magyar termelékenység csak nagyon csekély mértékben nő(tt az elmúlt 8 évben), szerintem viszont az oksági viszony fordított

 A modern Magyarország történetében még egyszer sem látott munkaerőhiány elkerülhetetlenné teszi a bérek további dinamikus, kétszámjegyű emelését, ami viszont kikényszeríti a termelékenység növekedését, egyrészt az alacsonyabb termelékenységű munkahelyek megszűnésén, másrészt a felfutó vállalati beruházásokon keresztül. Magyarán: bért emelni muszáj ha nincs munkás, ami miatt a gyenge cégek elhullanak, az erősek pedig amit még lehet gépesítenek, azaz a bérnövekedés MIATT lesz termelékenységnövekedés.

Ebből a feltételezésből több dolog is következik: ha alul van becsülve a jövőbeli bérnövekedés, akkor alul van becsülve a lakossági fogyasztás, és ebből adódóan a várható GDP-növekedés üteme is (4-5% simán lehet a következő 2-3 évben). A bérnövekedést a cégek egy ideig tudják finanszírozni a magas profitrátából, de 2019-től egyre inkább áremelésekre kényszerülnek majd, azaz elkezd megugrani az infláció is. Az alacsonyan tartott nominális kamatok miatt ez egyre negatívabb reálkamatokat jelent a lakosságnak, ami miatt olyan eszközök felé fordulnak, aminek még van valami értelmezhető hozama, ezért az ingatlanboom folytatódik, és buborékká válással fenyeget. Az MNB ezeket látva valószínűleg lassan normalizálni fogja a nominális kamatszintet, de ez csak azt jelenti a növekvő infláció mellett, hogy továbbra is erősen negatív reálkamatot fog tartani. Összességében ez egy klasszikus inflatorikus/ciklikus/fogyasztásvezérelte boomnak tűnik, ami az elmúlt évtizedekben már sok feltörekvő országban lejátszódott. És ha jól érzékelem a lefutását, akkor 2020 tájékára nagyrészt eltűnik a folyó fizetési mérleg többlete, csúcson lesz a fogyasztás, egyre gyorsulni fog az infláció, és buborék alakul ki az ingatlanpiacon - pont mikor elfogynak az EU-s pénzek, tehát erősen sebezhetővé válik majd a gazdaság.

A befektetési tevékenységnek fontos eleme, hogy legyen egy szilárd makroképünk, de az is egyértelmű, hogy ez nem szentírás: amennyiben azt látom a következő 6-18 hónapban, hogy az alapfeltételezéseim tévesek, akkor természetesen örömmel elengedem ezt az elméletet, addig azonban arra számítok, hogy erős bérrobbanás mellett pörögni fog a fogyasztás, ami egy idő után megemeli az inflációt, és alternatív lehetőségek híján az ingatlanpiac felé tereli a pénzt - komoly buborékot építve ott. Fontos kiemelni, hogy amennyiben egy külső sokk (nemzetközi recesszió, stb.) éri el Magyarországot, akkor ezeket a feltevéseket gyorsan újra kell gondolni, de szerintem ha a dolgok a jelenlegi mederben zajlanak, akkor a fent vázolt irányba forgunk menni. Nagy kérdés, hogy mi lesz a magyar kamatokkal és a forinttal egy ilyen forgatókönyv esetén. Az ECB normalizációjával párhuzamosan valószínűleg az MNB is normalizálni fog, stabil forintárfolyam mellett, viszont ha megugrana az infláció, akkor kénytelen lesz valamivel agresszívabbá válni, ami a jelenlegi román példát látva lassan gyengülő forintot és emelkedő kamatokat jelenthet majd 2019-20-ban...


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.