2018. április 1. 09:36

A hazai gazdaságról alkotott elkövetkezendő 2-3 évre vonatkozó makroképem eltér a konszenzustól: míg legtöbben a bérnövekedés dinamikájának csökkenésére számítanak, mivel a magyar termelékenység csak nagyon csekély mértékben nő(tt az elmúlt 8 évben), szerintem viszont az oksági viszony fordított

 A modern Magyarország történetében még egyszer sem látott munkaerőhiány elkerülhetetlenné teszi a bérek további dinamikus, kétszámjegyű emelését, ami viszont kikényszeríti a termelékenység növekedését, egyrészt az alacsonyabb termelékenységű munkahelyek megszűnésén, másrészt a felfutó vállalati beruházásokon keresztül. Magyarán: bért emelni muszáj ha nincs munkás, ami miatt a gyenge cégek elhullanak, az erősek pedig amit még lehet gépesítenek, azaz a bérnövekedés MIATT lesz termelékenységnövekedés.

Ebből a feltételezésből több dolog is következik: ha alul van becsülve a jövőbeli bérnövekedés, akkor alul van becsülve a lakossági fogyasztás, és ebből adódóan a várható GDP-növekedés üteme is (4-5% simán lehet a következő 2-3 évben). A bérnövekedést a cégek egy ideig tudják finanszírozni a magas profitrátából, de 2019-től egyre inkább áremelésekre kényszerülnek majd, azaz elkezd megugrani az infláció is. Az alacsonyan tartott nominális kamatok miatt ez egyre negatívabb reálkamatokat jelent a lakosságnak, ami miatt olyan eszközök felé fordulnak, aminek még van valami értelmezhető hozama, ezért az ingatlanboom folytatódik, és buborékká válással fenyeget. Az MNB ezeket látva valószínűleg lassan normalizálni fogja a nominális kamatszintet, de ez csak azt jelenti a növekvő infláció mellett, hogy továbbra is erősen negatív reálkamatot fog tartani. Összességében ez egy klasszikus inflatorikus/ciklikus/fogyasztásvezérelte boomnak tűnik, ami az elmúlt évtizedekben már sok feltörekvő országban lejátszódott. És ha jól érzékelem a lefutását, akkor 2020 tájékára nagyrészt eltűnik a folyó fizetési mérleg többlete, csúcson lesz a fogyasztás, egyre gyorsulni fog az infláció, és buborék alakul ki az ingatlanpiacon - pont mikor elfogynak az EU-s pénzek, tehát erősen sebezhetővé válik majd a gazdaság.

A befektetési tevékenységnek fontos eleme, hogy legyen egy szilárd makroképünk, de az is egyértelmű, hogy ez nem szentírás: amennyiben azt látom a következő 6-18 hónapban, hogy az alapfeltételezéseim tévesek, akkor természetesen örömmel elengedem ezt az elméletet, addig azonban arra számítok, hogy erős bérrobbanás mellett pörögni fog a fogyasztás, ami egy idő után megemeli az inflációt, és alternatív lehetőségek híján az ingatlanpiac felé tereli a pénzt - komoly buborékot építve ott. Fontos kiemelni, hogy amennyiben egy külső sokk (nemzetközi recesszió, stb.) éri el Magyarországot, akkor ezeket a feltevéseket gyorsan újra kell gondolni, de szerintem ha a dolgok a jelenlegi mederben zajlanak, akkor a fent vázolt irányba forgunk menni. Nagy kérdés, hogy mi lesz a magyar kamatokkal és a forinttal egy ilyen forgatókönyv esetén. Az ECB normalizációjával párhuzamosan valószínűleg az MNB is normalizálni fog, stabil forintárfolyam mellett, viszont ha megugrana az infláció, akkor kénytelen lesz valamivel agresszívabbá válni, ami a jelenlegi román példát látva lassan gyengülő forintot és emelkedő kamatokat jelenthet majd 2019-20-ban...


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.