<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szakember szerint ráadásul ez várhatóan nem csak három hónapra szól, hanem kampányeszköz, és marad a választásig.

Zsiday Viktor a befektetői oldalán fejtette ki a véleményét a kormány múlt héten bejelentett, most hétfőn élesedett benzinár-maximalizáló lépéséről.

Szerinte ez egyenes út a hiánygazdaság felé:

"Nyilvánvalóan pár hónapig persze a jelenlegi benzinárak mellett még életben maradnak a kereskedők, nem lesz hiány, fognak adni benzint, sőt szerintem a COVID miatt (...) lehet, hogy lejjebb csúsznak a(forintban számított) olajárak, és végül nem is lesz túl nagy veszteségük, tehát amíg csak rövid ideig marad ez a rendszer, addig valószínűleg nagy károkat nem okoz, de hosszabb távon az ilyesfajta árszabályozás egyenes út a hiánygazdasághoz."

Zsiday másik megállapítása az, hogy ez nem egy három hónapra szóló intézkedés, hanem egy kampányeszköz, vagyis

"nyilvánvaló, hogy ez a választásokig így marad: most már olyan nagy a tét a regnáló kormánynak, hogy semmi sem számít."

Zsiday ViktorZsiday Viktor

A szakember végül emlékeztet: "a jelenlegi kormányzat – ha gazdasági nehézségek vannak – akkor ezt úgy kezeli, hogy egyszerűen csak elvesz, méghozzá teljesen voluntarista, ad-hoc módon. Elsősorban a nagyobb cégek profitját, de ha muszáj magántulajdont is."

Erre "kiváló példa" volt Zsiday szerint a 2010-13 közötti időszak a vezetékadóval, bankadóval, magánnyugdíjpénztári vagyon elvételével. A fellendülés idején erre már nem volt szükség, írja, úgyhogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, de ha megint nehéz világgazdasági helyzet jön (ne adj isten stagfláció) akkor elég könnyű kitalálni, hogy mi lesz: olyan környezet, ami nem túl vonzó a befektetők számára, és hosszútávon is nagyon káros a gazdasági növekedésre.

"Éppen erre mutat rá a benzinár-maximálás - ahogy egy kis baj van, azonnal beindulnak a régi ösztönök: vegyük el az üzemanyagkereskedők profitját, sőt a pénzüket is, ha kell, úgyis olyan sok van nekik."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.