A jelentkezők nappali tagozaton, 2007 szeptemberében induló három féléves alapképzés után négy szemeszter alatt szerezhetnek élelmiszerbiztonsági szakdiplomát - közölte Pálinkás István.
A kurzus nyomán olyan szakemberek kerülnek a gazdaságba, akik a szántóföldtől az asztalig képesek garantálni az élelmiszerek biztonságát - tette hozzá.
Az egyetemi docens emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban az egyik legjelentősebb törekvés az egészséges élelmiszerek biztosítása. Elsősorban annak megelőzése, hogy ne kerüljenek az élelmiszerláncba fertőzést előidéző mikroorganizmusok, mérgező vegyi anyagok, illetve növényvédő szerek.
Ugyanakkor ma már egyetlen élelmiszeripari üzem sem működhet anélkül, hogy nem építi ki az élelmiszerek biztonságát garantáló, úgynevezett HACCP rendszert.
A főiskola által képzett szakemberek - az intézmény törekvései szerint - éppen az ilyen és ehhez hasonló élelmiszerbiztonsági rendszerek és folyamatok működtetésére, alkalmazására válnak képessé a kurzus alatt. Mindez a fogyasztók védelmén túl javíthatja a magyar élelmiszeripar uniós versenyképességét is - mondta Pálinkás István.