<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új ellátási formaként több, a járóbeteg-szakellátás keretében végezhető rehabilitációs nappali ellátást finanszíroz a jövőben az egészségbiztosító - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn.

Mint írták, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium múlt héten megjelent rendelete alapján az egészségbiztosító új ellátási formaként finanszírozza a jövőben a járóbeteg-szakellátás keretében végezhető rehabilitációs nappali ellátásokat, elsőként az agyvérzésen, illetve szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációja területén. Későbbiekben ez kibővül a traumatológiai ellátást követő rehabilitációval - tették hozzá.

Az államtitkárság közlése szerint ennek révén rövidítik a kórházi kezeléseket, továbbá lehetővé teszik, hogy a beteg, ha azt az állapota megengedi, a lakóhelyéhez közel részesüljön rehabilitációs szakorvos által irányított ellátásban.

Mint kifejtették: az új rehabilitációs nappali ellátási forma bevezetésével megcélzott szolgáltatói kör "elsősorban az uniós pályázati forrásokból rehabilitációs szolgáltatás-fejlesztés keretében várhatóan 2013-2014-ben megvalósuló, a mozgásszervi, neurológiai és egyéb, nem a mozgással összefüggésben kialakult problémák rehabilitációját együttesen magában foglaló úgynevezett neuromuszkuloszkeletális, valamint a kardiológiai ambuláns rehabilitációs ellátások". Másrészt "a stroke rehabilitációs program tekintetében a fekvőbeteg-szakellátási háttérrel rendelkező, jelenleg mozgásszervi vagy neurológia profillal működő nappali kórházak, valamint a 2007-2008. évi uniós forrásból megvalósuló járóbeteg-szakellátás fejlesztések keretében megépült új nappali ellátási egységek".

Az ellátás dokumentálása a fekvőbeteg-szakellátás szabályai szerint történik, amelyet várhatóan január végén, vagy február elején megjelenő besorolási szabályokban részleteznek - olvasható az államtitkárság válaszában.

MTI