2p

A szervezők felhívák a figyelmet, hogy ez nem tüntetés, hanem felkészítő demonstráció a szeptember 15-i demokrácia napi tüntetésre.

Az Országos Tanévnyitó főszervezői az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a PDSZ, ami az Országos Közös Akarat című projektjük keretében az első esemény. Mint közleményükben írják: mivel ez egy nyílt kezdeményezés, nem csak ezt a három szervezetet fogja össze.

Az alapítótagok a következő szervezetek: EDF, PDSZ, Civil Bázis, Fridays for Future, MKKSZ, Miután felmondtam, Igazgyöngy Alapítvány, Nyomtass te is!, Padtársak, Roma Parlament, Újroma Innovációs Alapítvány, Oktatással a Demokráciáért Alapítvány.

Az Országos Közös Akaratról azt írják: egy szolidaritási platform, amiben a csatlakozó szervezetek kiállnak egymásért. Cél a kommunikáció, illetve rendezvények egységesítése és koordinálása. Közös pontokat fogalmazunk meg az élet különböző területein (most oktatás), amiket közösen képviselnek rendezett formában. A kezdeményezés nem egy új szervezet vagy mozgalom, minden csatlakozó szervezet megtartja az identitását, az OKA csupán a koordináció keretét adja meg.

Új kinézetet kap mára a Kossuth tér. Fotó: Youtube
Új kinézetet kap mára a Kossuth tér. Fotó: Youtube

A mai program a következő:

16.30-17.00 Gyülekező

17.00-19.00 Alternatív plenáris ülés

Itt egy parlamenti patkót fognak leképezni a Kossuth téren, ebbe a patkóba civil szervezetek, szakszervezetek, iskolák és szakemberek fognak beülni. Az akció célja az, hogy megmutassák, hogyan képzelik el a demokráciát, a valós párbeszédet.

A plenáris ülés fő témája az oktatás lesz, de más problémákról is szó esik majd. Az ülés a Kossuth tér közepén lesz a parlament előtt, és kivetítőn is láthatók lesznek a felszólalók. eddig 36 szervezet jelezte részvételét, a plenáris ülésen a házelnök Simkó Edit, a jelentő diák pedig Nyári Emma lesz.

19.00-20.00 óra Interaktív programok. 

  • EDF sátorban vita, táblakészítő workshop és egyéb kisebb programok
  • PDSZ sátorban beszélgetés a bosszútörvényről (azaz státusztörvényről)
  • A főváros sátrában a diákvárosról, illetve a főváros által a diákok által igénybevehető kedvezményekről lesz szó

Este két koncerttel is várják az érdeklődőket. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!