2p

Szeptemberben és a tanév közben is várható egy-egy nagyobb hullám. Nyugdíjasokkal próbálják majd elkenni a munkaerőhiányt?

A Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt - derül ki a Népszava friss cikkéből. Ez a szám a közeljövőben biztosan tovább emelkedik majd: az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. Továbbá a Pedagógusok Szakszervezete felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint sokan kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést. A BM tájékoztatása szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják.

Sokaknak a státusztörvény volt az utolsó csepp a pohárban. Fotó: Depositphotos
Sokaknak a státusztörvény volt az utolsó csepp a pohárban. Fotó: Depositphotos

Az érdekvédő szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt.

A lap kérdésére a Belügyminisztérium azt közölte: a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete a minisztériumnak. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ a felmondások számát firtató kérdésre nem tudott válaszolni, állításuk szerint nem rendelkeznek ilyen adatokkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!