4p

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője már reggel azt mondta, hogy jogi lépéseket fontoltatnak válaszul a Belügyminisztérium legújabb, pedagógusokat sújtó, ám a háborúra hivatkozó rendeletére.

Most pedig már közleményét is kiadta a PDSZ, akik hozzáteszik: a kormányt nagyon zavarja a munkabeszüntetés, először a sztrájkot, most a polgári engedetlenséget próbálja jogszabályban "lenyomni", és persze ezzel is elismeri a súlyos szakemberhiányt.

„Ezzel a végtelenül cinikus és embertelen rendelettel – visszamenőleges hatállyal is – meghosszabbítják annak a határidejét, hogy valakivel szemben a munkáltató az azonnali hatályú jogviszony-megszüntetés jogát gyakorolja” – írják közösségi oldalukon.

Így, ha a polgári engedetlenségben részt vevők közül valakit el akar küldeni, lehetősége lesz ledolgoztatni vele a teljes tanítási, nevelési évet, és nyáron küldeni el a kollégát, amikor ráadásul kevésbé tudnak a pedagógusok, szülők, diákok látványosan tiltakozni a döntés ellen.

Az új szabályozás azokra a tanárokra is vonatkozik, akik az elmúlt 15 napban olyat tettek, ami a munkáltatójuk szerint okot ad a rendkívüli felmentésre vagy azonnali hatályú felmondásra. 

A szakszervezet úgy látja, hogy a rendelet célja a pedagógusok további megfélemlítése, különös tekintettel azokra, akik már korábban polgári engedetlenségben vettek részt.

Ők számíthatnak arra, hogy bárhogyan is dolgoznak ezután, augusztus 1-jéig kézhez vehetik a rendkívüli felmondásról, ill. azonnali hatályú felmondásról szóló határozatot.

"Tipikus rendőrállami módszerrel állunk szemben” - hangsúlyozza a PDSZ.

A Kormány ismét azt bizonyítja, hogy továbbra sem a közoktatás problémáinak megoldására, a gyermekek, tanulók számára a tanuláshoz, művelődéshez való jog alapfeltételeinek biztosítására törekszik, amelynek elsődleges feltétele, hogy szűnjön meg a közoktatás területén a tömeges pályaelhagyás és váljon a felsőoktatásban tanulók számára vonzóvá a pedagóguspálya, hanem arra koncentrál, hogy a külvilág számára érzékelhető munkabeszüntetéseknek legyen vége anélkül, hogy a követelésekből azokat teljesítené, amelyeket egyébként maga is megalapozottnak tart, nehogy aztán más kizsákmányolt foglalkozási csoport is a munkabeszüntetés eszközéhez folyamodjon.

A PDSZ azt javasolja a kollégáknak, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni. 

A Pedagógusok Szakszervezete csatlakozik a sztrájkhoz

A pedagógusok másik szakszervezete szintén közleményben reagált, akik szerint a kormány meghátrált, a szakszervezet csatlakozik a PDSZ által meghirdetett sztrájkhoz. Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették. Ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette.

Ugyanakkor a kormányrendelet ellentmondásai számos kérdést vetnek fel: egyebek között azt, hogy a szabályozás

nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, hiszen az jelenleg május végig tart, miközben a pedagógusokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti. 

Az éjszaka megjelent rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget, de a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért - mutat rá a PSZ is.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – az Országos Vezetőség döntése alapján -csatlakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 23-ától meghirdetett sztrájkhoz. A PSZ ugyanis korábban azt ígérte, addig nem hagyja abba a tiltakozó akciókat, ameddig nem teljesülnek a pedagógustársadalom, a szakszervezet követelései. A PSZ ezért felszólít minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!