2013. április 10. 13:07

A kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92 százaléka foglalkoztat frissdiplomásokat, akiket átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérrel vesznek fel a munkáltatók. A legtöbb vállalatnál a végzettségnek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől biztos idegennyelv-ismeretet, jó kommunikációkészséget, talpraesettséget és pozitív kisugárzást várnak el – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján kiállító 26 nagynevű vállalat részvételével végzett kutatásból.

A vállalatok 92 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

Frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat: 37 százalék tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29 százalék 6-10 pályakezdőt, 17 százalék 4-5 frissdiplomást, 13 százalék pedig 2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente. A frissdiplomások többsége végzettségének megfelelő munkakörben kezd.

A megkérdezett vállalatok 92 százalékánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek többsége (69%) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8% ezt elengedhetetlennek is tartja.

Idegennyelv-ismeret és jó beszédkészség társuljon a pozitív kisugárzással

A BGF KVIK karrier napján adott vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül a Top5-be – az alábbi sorrendben – ezek kerültek:

  1. idegennyelv-ismeret
  2. jó kommunikációs készség
  3. határozottság, önállóság
  4. pozitív kisugárzás
  5. rugalmasság

A frissdiplomások többsége 100-150 ezer forint nettó kezdőbérre számíthat

A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61 százalék a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg, 22 százalék 150-200 ezer forint között. A vendéglátó és kereskedelmi iparban a cégek 8 százaléknál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért csupán a vállalatok 9 százaléka jelölt meg.

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. Visszajelzéseik szerint a pályakezdő fiatalok és a vállalatok számára egyaránt előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók szerint a gyakorlat során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad a gyakorlati képzés.

mfor.hu