TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett - 4,8 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkeresetek 4,8 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,2 százalékkal voltak magasabbak egy évvel korábbinál, a reálkereset az MTI számítása szerint - a fogyasztóiár-index 7,4 százalékos növekedése mellett - 4,8 százalékkal csökkent.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók 2007-ben átlagosan bruttó 185 ezer forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 177 ezer 400 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 206 ezer 300 forint volt, ami júniustól már tartalmazza az egyhavi külön juttatás tizenketted részét is.

A bruttó átlagkeresetek 2006-ban összességében 8,1, a nettó átlagkeresetek 7,5 százalékkal haladták meg a 2005. évit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett - 3,5 százalékkal nőtt 2005-höz képest. Az elmúlt év egészében a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,4 százalékkal a versenyszférában dolgozóké 9,1 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban.

A költségvetési szférán belül a keresetnövekedés indexe a legmagasabb, 13,7 százalékos volt a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban. A KSH hozzáteszi, hogy ennél az adatnál - a 13. havi kereset arányos részének előrehozott kifizetése mellett - módszertani változás is szerepet játszott (közel 30 ezer fő, zömében alacsony keresetű dolgozó más nemzetgazdasági ágba, döntően az oktatásba, lett átsorolva), mintegy 5 százalékpontnyit magyarázva a növekedésből, míg november-decemberben az előző évinél nagyobb jutalom kifizetésnek volt keresetnövelő hatása.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az építőiparban (15,6 százalék), az ingatlanügyleteknél, a gazdasági szolgáltatásban (11,4 százalék), a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban (8,9 százalék), valamint a kereskedelemben és a javításban (8,8 százalék. A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A nettó keresetek 2007-ben átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek: ezen belül a versenyszférában 3,6 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 1,7 százalékos növekedést mért a KSH.  A nettó kereseteknek a bruttó kereseteknél érdemben alacsonyabb növekedési üteme döntően az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék kulcsának 2007. januári újabb emelésére vezethető vissza - áll a KSH kommentárjában.

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset éves szinten így 114 ezer 100 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 85 ezer 100 forint, a szellemi foglalkozásúaké 146ezer 900 forint. A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 195 ezer 300 forintra emelkedett, 8,2 százalékkal meghaladva a 2006. évit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,3 százalékot tett ki.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.