2005. november 30. 10:41

Közhasznú és közcélú foglalkoztatásban, valamint közmunkán 644 embert alkalmazott eddig az idén a Salgótarjáni Foglalkoztatási Kht. azok közül, akik legalább egy éve regisztrált munkanélküliek. A kht. adatai szerint a közcélú, közhasznú és közmunkán dolgozók termelékenysége 60-70 százaléka a piaci szférában alkalmazottakénak.

Tőzsér Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: a tartós munkanélküliek közül elsősorban azokat az aktív korúakat foglalkoztatták, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek. Az érintettek egyrészt a város intézményeiben végeztek kisegítő munkát, másrészt a parlagfű irtásában, pataktakarításban, hulladékgyűjtésben, és az illegális szemétlerakók megszüntetésében vettek részt.

A foglalkoztatási kht. számára 2005-ben 107 millió forintot biztosított az önkormányzat a foglalkoztatási programokra, ez az összeg pályázatokkal és a Nógrád Munkaügyi Központ támogatásával 172 millió forintra egészült ki.

Tőzsér Zoltán megjegyezte, hogy a szociális foglalkoztatásban a foglalkoztatás nem alapvetően profittermelő eszköz, hanem elsődleges cél. Hozzátette: a tartósan munkanélküliek számára a rendszeres napirend megszokása hosszú időt vesz igénybe, a támogatási rendszer pedig nem teszi lehetővé a jutalmakkal való anyagi motiválást. A kht. adatai szerint a közcélú, közhasznú és közmunkán dolgozók termelékenysége 60-70 százaléka a piaci szférában alkalmazottakénak.

MTI/Menedzsment Fórum