2007. február 15. 16:01

Az idén 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre a közmunkák finanszírozására, ebből ismét több tízezren juthatnak munkához olyan területeken, ahol kevés a munkalehetőség - hangsúlyozta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy szakmai konferencián.

A korábbi kormányzati időszakban harminc milliárd forint jutott a közmunkákra, ez mintegy százezer munkanélküli foglalkoztatását tette lehetővé 150 kistérségben és 2500 településen - mondta el Kiss Péter a közmunkával foglalkozó rendezvényen. A miniszter szólt arról is, hogy az ÁPV Rt., az erdőgazdaságok, a MÁV, a vízügy és más intézmények tízmilliárd forinttal egészítették ki a központi közmunka-forrásokat. A közmunkák hatvan százalékban a roma lakosságnak adtak munkalehetőséget.

A miniszter a témával kapcsolatos jogszabályváltozásokról is beszélt. Ezek egyik célja, hogy azok a személyek, akik képesek dolgozni, ne csak a segélyre rendezkedjenek be. A segélyre berendezkedő családokban ugyanis a gyerekek ezt a mintát látják, s felnőve maguk is nehezebben helyezkednek el.

Ezért az április 1-jével változó jogszabály szerint családonként csak a nettó minimálbér kapható meg rendszeres szociális segélyként, a további juttatásért valamilyen közmunkát kell vállalnia annak, aki képes erre. Ez lehet közcélú, közhasznú vagy közmunka. A közmunkáknál külön keretből célzottan is támogatják az ilyen jellegű munkavállalást. A jogszabályváltozás lehetővé teszi azt is, hogy az önkormányzatok közös keretből finanszírozzák a segélyeket, valamint a közcélú és közhasznú munkát.

Képzettséghez is jutnak a közmunkások

Egy másik változás, hogy az idén már minden közmunkaprogram - a végzett munkához igazodó - képzéssel együtt indul. A programban részt vevők ingyenesen valamilyen képzettséghez is jutnak, amely javítja lehetőségeiket a későbbi elhelyezkedésre.

Kiss Péter utalt arra, hogy az idei közmunkaprogramok már februárban, márciusban indulnak. A legnagyobb összeggel, 2,840 milliárd forinttal a regionális közmunkaprogramok gazdálkodhatnak. Az erdő-karbantartási munkákra 1,875 milliárd forint fordítható majd, továbbá 870 millió forint jut a vasút környezetét javító közmunkákra, 440 millió forint az ár- és belvízvédelmi, 380 millió forint a közút-karbantartási, 435 millió forint a kiemelt üdülőterületek környékén végzett és 420 millió forint az autópálya-építést előkészítő közmunkákra. Ezen felül két program már korábban megkezdődött, ezek egyike a hátrányos helyzetű kistérségeknek adott lehetőséget, a másik pedig az olyan közmunkák szervezésére, amely a rendszeres szociális segély kiegészítését teszi lehetővé.

A miniszter a rendezvényen kitüntetéseket adott át a közmunka szervezésében kiváló teljesítményt nyújtó személyeknek.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.