TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Azt eddig is tudtuk, hogy az első benyomás fontos egy-egy állás elnyeréséhez, most azonban egy kutatás azt is kimutatta, mennyit számít a jó kézfogás egy interjún - írja a Management-Issues.

Az Iowa Egyetem szakemberei végeztek egy kutatást, melyből az derült ki, hogy a határozott kézfogás pozitív benyomást tehet a leendő főnökre, míg az úgynevezett "döglött hal" kézfogás esetén az interjú véget ér mielőtt igazán elkezdődhetett volna.

A szakértők szerint a kézfogás sokkal fontosabb, mint a jelölt öltözéke, sőt a fizikai megjelenést is ellensúlyozni tudja, mivel a cégvezető a kézfogással rögtön egy általános benyomást szerez a jelöltről - érvelt az egyetem professzora.

"Folyton azt halljuk, hogy az állásinterjúkra jelentkezőkről már az első két-három perc után kialakítanak egy képet függetlenül attól, meddig tart maga a beszélgetés" - tette hozzá Greg Stewart, aki részt vett a felmérésben.

A teljes kutatási eredményt csak később fogják publikálni, de az most először fordult elő, hogy valakik a kézfogás jelentőségét vizsgálták hasonló szituációkban. A felmérésben 98 egyetemi diák vett részt, akik különböző állásinterjúkra mentek el Iowa környéki cégekhez. Az interjúk közben többször is találkoztak szakemberekkel, akik letesztelték mindenkinek a kézfogását.

Közben a szakemberek folyamatosan pontozták a diákok kézfogásait, míg az interjúkat tartó cégvezetők az összesített teljesítményükről készítettek listát. A két pontozást a végén összehasonlították, így jöttek ki a végső megállapítások.

A kutatás azt mutatta, hogy azok a diákok, akik a legtöbb pontot kapták a kézfogásukra, általában magas pontszámot kaptak a cégvezetőktől is összesített teljesítményükre. "Az embereknek ma már megtanítják, hogy viselkedjenek egy állásinterjún, hogy öltözködjenek, hogy érveljenek. Ezért lassan eljutunk oda, hogy mindenki ugyanúgy fog viselkedni és öltözködni ilyen szituációkban, mert mindenkinek ugyanazt tanítják" - mondta el Greg Stewart professzor. A kézfogás viszont más: sokkal egyedibb, sokkal jobban tudja közvetíteni a jelölt személyiségét.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a legtöbb pontot kapott jelöltek általában extrovertált személyiségek voltak, ezért tudtak jobban érvelni, hatékonyabban tartani a szemkontaktust, és ezért kapták végül ők a legmagasabb  összpontszámot is.

"Általában nem emlékezünk vissza egy-egy személy kézfogására, de a kézfogás az egyik legelső nonverbális kapcsolat két ember között, ami alapján kialakítunk egy véleményt a másikról" - magyarázza Greg Stewart.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.